Mechelen blaast Sint-Mettetraditie nieuw leven in

Het Sinte-Mettezingen is een kostbare traditie die in Vlaanderen niet verloren mag gaan.
10/11/2023 - 13:43
Sint Maarten van Antoon Van Dijck
Sint Maarten van Antoon Van Dijck © Kerknet

In verschillende Vlaamse gemeenten, waaronder de steden Mechelen en Aalst, bestaat nog steeds een levendige traditie en folklore rond de viering van het naamfeest van Sint-Maarten. Vroeger staken de mensen Sint-Maartensvuren aan en gingen ze al zingend door de straten op zoek naar brandhout. Ook vandaag nog trekken kinderen op 11 november verkleed door de straten om van deur tot deur Sinte-Metteliedjes te zingen in ruil voor een snoepje of een centje. 

Bekend zijn liederen als: 

Sinte Mette van de ruggenuchte, 
Ha me zane grazen baad, 
Juffrake wilde me kabaske is vulle, 
En leut ons ni lang ne mie staan.

Het is slechts een van de vele liedjes die worden gezongen. Maar volgens het Sinte-Mettegenootschap leeft sterk de indruk dat er jaar na jaar steeds minder kinderen de straat op gaan. Daarom slaan de Erfgoedcel Mechelen en Mechelen Kinderstad de handen in elkaar om samen met het Sinte-Mette Genootschap en alle Sinte-Mettevrijwilligers de traditie opnieuw een duwtje in de rug te geven. 

De samenwerking kreeg deze week vorm in diverse activiteiten om de traditie door te geven aan families die hier al wonen, maar ook aan nieuwe Mechelaar(tje)s.

Gepassioneerde erfgoedambassadeurs trokken met hun verhaal naar de klassen en brachten er Sinte-Mette opnieuw tot leven.

Voor leerkrachten werd een educatief pakket uitgewerkt met verhalen en liedjes voor leerlingen van de derde kleuterklas tot en met het vierde leerjaar. Een affichecampagne moet meer zangers voor het  Sint-Mettezingen helpen op straat brengen. Na enkele jaren onderbreking (mede door corona) organiseert het Sinte-Mette Genootschap met het Willemsfonds in het Cultuurcentrum Mechelen opnieuw een Sinte-Mettefeest. Alle verklede kinderen krijgen er op het einde van het feest een zak snoep. 
 
Mechelen Kinderstad verzamelde alles op een Sinte-Mettewebsite. Daar is niet enkel een overzicht te vinden van alle activiteiten, de kinderen leren ook hoe ze een mijter maken en kunnen er de bekende Sint-Metteliedjes leren kennen, beluisteren en inoefenen.

Meer info: www.mechelen.be/sinte-mette