Mechelse kerken zoeken extra vrijwilligers na recordjaar

N.a.v. de Week van de Vrijwilliger gaan de acht historische kerken in Mechelen op zoek naar extra vrijwilligers om ze open te stellen voor publiek.
27/02/2023 - 13:29
Een vrijwilliger aan het werk in de historische Sint-Janskerk in Mechelen
Een vrijwilliger aan het werk in de historische Sint-Janskerk in Mechelen © Sophie Nuytten Hof van Busleyden

De komende maanden gaan de kerken in Mechelen op zoek naar extra vrijwilligers om ze open te stellen voor publiek. Met bijna 162.000 bezoekers tekenden de acht historische kerken in 2022 een absoluut recordjaar op. De Sint-Romboutskathedraal blijft met stip de meest bezochte locatie in Mechelen. Naar aanleiding van de Week van de Vrijwilliger (25 februari - 5 maart) doen de kerken een oproep voor meer vrijwilligers.

8 historische kerken

Dankzij meer dan 50 vrijwilligers zijn de acht historische kerken in Mechelen zes dagen op zeven te bezoeken. Naast de Sint-Romboutskathedraal gaat het om de Begijnhofkerk, de Sint-Pieter-en-Paulkerk, de Sint-Janskerk, de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk, de Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek, de Sint-Katelijnekerk en de Onze-Lieve-Vrouw-van-Leliëndaalkerk. Vóór corona trokken de kerken zo'n 100.000 bezoekers per jaar, maar dat cijfer blijft stijgen.

Groeimarge

Arthur Orlians, Mechelse schepen van Gebouwen, Eigendommen & Monumenten: Als stad hebben we de voorbije jaren ingezet op zowel de restauratie van enkele historische kerken als de restauratie van een aantal kostbare kunstwerken die er te zien zijn. Dat loont, want met bijna 162.000 bezoekers in 2022 zien we een sterke stijging in de interesse in ons Mechelse kerkpatrimonium. Bovendien merken we dat er nog een groeimarge is, zeker met de toekomstplannen die we nog met de historische kerken hebben.

17de-eeuwse supersterren

Uit publieksonderzoek blijkt dat bezoekers vooral komen voor de architectuur van de kerken en doorgaans twee of drie kerken combineren tijdens hun bezoek aan Mechelen. Vrijwilligers staan in voor een publieksvriendelijk onthaal, maar helpen bezoekers ook om het erfgoed in de kerken te ontdekken. Kristl Strubbe, directeur van het Museum Hof van Busleyden: De drie supersterren van de 17de eeuw, Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Jacques Jordaens schilderden beklijvende doeken voor de Mechelse kerken. Maar ook grootmeesters als Michiel Coxcie, Lucas Faydherbe, Theodoor van Loon en Theodoor Rombouts waren er actief, net als Maria Faydherbe, een van de eerste vrouwelijke beeldhouwers uit de westerse kunstgeschiedenis van wie werk is overgeleverd. De komende jaren zullen we de museale beleving van het waardevolle erfgoed in onze kerken verder verdiepen, en daarvoor hebben we zeker extra vrijwilligers nodig.

Praktisch

Museum Hof van Busleyden staat in voor de vrijwilligerswerking en coördineert de openstelling van de historische kerken. Wie interesse heeft om als vrijwilliger in te staan voor het onthaal van de kerken, kan zich aanmelden via E torensaandedijle.mechelen.be

Bron: Museum Hof van Busleyden