Mechelse O.L.V. van over de Dijlekerk krijgt duurzame verlichting

De monumentale kerk in de binnenstad, met de fraaie triptiek van 'De wonderbare visvangst' van Rubens, krijgt milieuvriendelijke ledverlichting.
22/02/2022 - 12:40
Onze-Lieve-Vrouw over de Dijlkerk
Onze-Lieve-Vrouw over de Dijlkerk © Wikipedia

De stad Mechelen en de kerkfabriek van de Onze-Lieve-Vrouw van over de Dijlekerk slaan de handen in elkaar om de elektrische installatie en verlichting van de monumentale kerk volledig te vernieuwen. Samen maken ze een budget vrij van 260.000 euro. De gemeenteraad heeft maandagavond 21 februari ingestemd met de overname van het bouwheerschap in dit dossier. De huidige verlichting van de kerk is ruim 50 jaar oud en verbruikt veel energie. Sommige vervanglampen voor de kegelvormige armaturen zijn zelfs niet langer beschikbaar, legt Koen Anciaux, de Mechelse schepen van Monumenten, uit.

Al in 2013 besliste het college om het bouwheerschap voor het vernieuwen van de binnenverlichting over te nemen van de kerkfabriek. De kerkfabriek is eigenaar van de kerk, maar beschikt niet over de nodige expertise noch over de financiële middelen om die werken uit te voeren. Het stadsbestuur voorziet in haar meerjarenbegroting 2020-2025 een budget van 171.000 euro voor de vernieuwing van de verlichting. Ook de rest van de verouderde elektrische installatie is dringend aan vernieuwing toe. Hiervoor voorziet de kerkfabriek in haar eigen meerjarenbegroting een budget van 89.641. De huidige verlichting dateert nog uit de jaren 1960. Onder leiding van de bekende Mechelse modernistische architect Jan Lauwers werd destijds het interieur na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd. Zijn meest in het oog springende ingreep zijn de prachtige moderne glasramen in de kerk. Maar ook de sobere verlichting was zijn ontwerp en dateert uit diezelfde periode.

Om het onderhoud van het monument op een duurzame manier te laten gebeuren wordt gekozen voor ledverlichting. Dit zorgt voor minder energieverbruik en het past in onze duurzaamheidsstrategie, zegt Koen Anciaux, de schepen van Monumenten.