Medestichter Foyers de Charité schuldig aan seksueel misbruik

Volgens een extern onderzoek dat de Foyers de Charité zelf publiceerde, heeft de Franse priester Georges Finet meisjes tussen 10 en 14 jaar misbruikt.
30/09/2020 - 13:35

De Foyers de Charité hebben de resultaten bekend gemaakt van een extern onderzoek. Dat bevestigt dat de stichter van de foyers zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. De leiding van de Foyers de Charité, die wereldwijd 970 leden tellen, had de beschuldigingen al in september 2019 naar de leden gecommuniceerd en opdracht gegeven voor een extern, onafhankelijk onderzoek.

De Foyers de Charité, leefgemeenschappen van priesters en lekengelovigen, werden door de Franse priester Georges Finet (1898-1990) gesticht als uitvloeisel van het charisma van de Franse mystica Marthe Robin (1902-1981), die in 1930 gestigmatiseerd zou zijn en sindsdien niet meer at. In 1936 ontstond de eerste Foyer in Chateauneuf-de-Galaure. In dat dorp in de Drôme was Marthe Robin het grootste deel van haar leven bedlegerig en ziek.

Extern onderzoek

In september 2019 besloot de leiding van de Foyers een multidisciplinair onderzoek te laten maken nadat een aantal klachten over Finet gegrond waren verklaard. Daarvoor werd een commisssie opgericht bestaande uit een advocaat, een historicus, een psycholoog en een theoloog. De commissie stelde vast dat Finet tientallen slachtoffers heeft gemaakt. Ook wordt aangetoond dat het hoofdbestuur van de Foyers de Charité grote fouten had begaan.

Tijdens de biecht

De getuigenissen bestrijken de periode van 1945 tot 1983. Het gaat om 26 vrouwen, voornamelijk oud-leerlingen van Châteauneuf-de-Galaure, waarvan de meesten toen tussen 10 en 14 jaar oud waren. Zij hebben het gedrag van Finet tijdens de biecht aan de kaak gesteld. Ze vertelden over aanrakingen van het lichaam, soms op de huid, onder de kleren, en opdringerige vragen over hun seksualiteit. Deze handelingen waren ernstige schendingen van het intieme leven van deze meisjes en jonge vrouwen, waardoor ze psychologische en spirituele schade opliepen, stelt de onderzoekscommisie.

Tijdens de voorstelling van het rapport werd onderstreept dat er geen enkele verdenking is tegen Marthe Robin. Pater Moïse Ndione, de moderator van de Foyers de Charité, kondigde nog aan dat de geschriften van Finet in het licht van dit misbruik opnieuw zullen worden bestudeerd en aan een onderscheidingsproces worden onderworpen. De coördinatie van de strijd tegen misbruik bij de leefgemeenschappen blijft aan een externe expert toevertrouwd.

Ons land telt foyers in Spa-Nivèze en een in Bonheiden.

Bron: Kipa-Apic/kro-ncrv.nl/katholieknieuws

Lees het rapport.