Medjugorje in het vizier van de maffia

Volgens pauselijk visitator aartsbisschop Henryk Hoser krijgt Italiaanse maffia steeds meer greep op de commerciële activiteiten in Medjugorje.
14/07/2018 - 11:00
Medjugorje
Medjugorje © Medjugorje

Mgr. Henryk Hoser, emeritus aartsbisschop van Warschau-Praga in Polen en speciaal gezant van de paus voor het Bosnische bedevaartsoord Medjugorje, heeft tijdens een eucharistieviering in de kapel van de luchthaven van Warschau de groeiende invloed van de maffia in Medjugorje aangeklaagd. Onder meer de camorra, de Napolitaanse maffia probeert er greep te krijgen op de horeca en de lucratieve verkoop van bedevaartsouvenirs. Door het gebrek aan kerkelijke controle in Medjugorje heeft de georganiseerde misdaad er volgens hem quasi vrij spel.

Het bedevaartsoord Medjugorje wordt jaarlijks door 2,5 miljoen pelgrims bezocht.

Volgens de krant La Stampa deed de Poolse emeritus aartsbisschop zijn uitspraken naar aanleiding van de arrestatie van een priester-exorcist, die minstens drie vrouwen, onder wie een meisje van 13 jaar, seksueel heeft misbruikt. De camorra is nauw betrokken bij het beheer van minstens drie hotels, een circuit van illegale gidsen, het beheer van kraampjes rond het bedevaartsoord en de verkoop van souvenirs voor de pelgrims en toeristen.

De Napolitaanse camorra maakt grote winsten met de organisatie van bedevaartreizen, de verkoop van souvenirs en haar controle over hotels, verklaarde mgr. Hoser, die eerder al opriep om op zijn minst de eerste verschijningen in het bedevaartsoord te erkennen. Volgens plaatselijke media zou vooral de camorraclan Casalesi zich fel verrijken in Medjugorje.

Bron: La Stampa