Meer katholieken dan protestanten in Noord-Ierland

Noord-Ierland werd destijds opgericht om een pro-Britse protestantse meerderheid te kunnen behouden als ‘tegengewicht’ voor het katholieke Ierland. 
22/09/2022 - 15:02
Belfast
Belfast © Wikipedia

Voor het eerst sinds de oprichting van Noord-Ierland in 1921 telt het meer katholieken dan protestanten. Dat blijkt uit de pas bekend gemaakte gegevens van de volkstelling die in 2021 werd gehouden. Volgens die cijfers vertegenwoordigen katholieken 45,7 procent van de bevolking van Noord-Ierland, protestanten 43,5 procent. 9,3% behoort tot geen enkele religie. 

Het aantal protestanten in Noord-Ierland daalde 10 jaar geleden voor het eerst onder de 50 procent. Maar toen lag het aantal protestanten nog ruim 3 procent hoger dan het aantal katholieken. Verwacht wordt dat de ommekeer de roep naar afscheiding van Groot-Brittannië en aansluiting bij de Republiek Ierland almaar luider zal klinken.  

Waarnemers vestigen tegelijk de aandacht erop dat katholiek zijn in Noord-Ierland niet noodzakelijk en automatisch gelijk staat met nationalistisch. Volgens een enquête beschouwt 32 procent van de bevolking zichzelf als puur Brits, 29 procent als puur Iers en 8 procent als Brits én Noord-Iers.

Bron: The Independent/Belfast Telegraph