Meer van Tiberias bereikt hoogste waterpeil

Het Meer van Tiberias staat op het hoogste peil sinds 20 jaar, maar de oevers van het meer blijven leeg.
05/05/2020 - 17:26
Het meer van Genesareth
Het meer van Genesareth © YouTube

Het waterpeil van het Meer van Tiberias was in meer dan 20 jaar nooit eerder zo hoog als vandaag. Het meer, dat ook Meer van Galilea of Meer van Genezarethwordt genoemd, in het noorden van Israëlstaat na de uitzonderlijke winterregen op het hoogste niveau in twee decennia, schrijft JewishNews . Maar de christelijke bedevaartsplaatsen en de stranden bij het zoetwatermeer blijven door de coronapandemie leeg. De nieuwssite meldt dat er normaal elk jaar in april een piek is van pelgrims en toeristen aan het meer. Maar ook hier ontsnappen de stranden en de vlakbij gelegen nationale parken niet aan de lockdown.

Het Meer van Tiberias is goed voor een kwart van de zoetwatervoorraad van Israël. Het is daarmee het belangrijkste zoetwaterreservoir van de regio. De noordoostelijke oever grenst aan de Golanhoogte, die Israël in de oorlog van 1967 van Syrië heeft veroverd en geannexeerd. In 2001 bereikte het water het laagste niveau ooit. Ook in 2017 kwam het met een waterpeil van 212,95 meter onder zeeniveau opnieuw in de buurt van de zwarte lijn (van 2001). Het huidige niveau bedraagt 208,92 meter onder zeeniveau.

Na de paniekberichten van de afgelopen jaren stemt dat hoopvol over de toekomst. Wetenschappers hadden eerder de alarmbel geluid uit vrees voor het verdwijnen van het meer. Wij zien opnieuw licht aan het einde van de tunnel, besluit toerismeverantwoordelijke Haim Statyahu, die hoopt dat ook de toeristen weldra de weg naar het meer zullen terugvinden.

Bron: Jewish News