Meer vluchtelingen gestorven tijdens oversteek naar Europa

In totaal zijn er tussen januari en juni minstens vluchtelingen 1.146 verdronken, 130 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode vorig jaar.
17/09/2021 - 10:53
Migranten in de Middellandse Zee wachten op het Spaanse reddingsschip Open Arms
Migranten in de Middellandse Zee wachten op het Spaanse reddingsschip Open Arms © VaticanMedia

In de eerste helft van het jaar zijn ten minste 1.146 bootvluchtelingen op weg naar Europa omgekomen. De overgrote meerderheid, zo'n 900 vluchtelingen, is op de Middellandse Zee omgekomen, zo heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Genève eerder van de week bekendgemaakt. Dit komt overeen met een stijging van 130 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Nog eens 250 migranten zijn omgekomen toen zij probeerden de Canarische Eilanden vanuit Afrika te bereiken.

75.500 pogingen

Volgens de IOM was er ook een aanzienlijke toename van het totale aantal pogingen om Europa per boot te bereiken. Van januari tot juni registreerde de VN-organisatie ten minste 75.500 pogingen om over zee te vluchten, vergeleken met ongeveer 48.000 in dezelfde periode vorig jaar. Dit was ook te wijten aan de coronapandemie, die de cijfers vorig jaar naar beneden had gedrukt.

In haar verslag klaagt de IOM erover dat de reddingsoperaties nog altijd tekortschieten. De organisatie vindt ook dat het zoeken naar vermiste vluchtelingen moet worden geïntensiveerd en dat veilige en legale migratieroutes nodig zijn.

Bron: KathPress