Meer dan zeventig toeristen beroofd in Rome

Vaticaanstad blijft een van de veiligste staten ter wereld, al is het aantal diefstallen sterk toegenomen tijdens het Jaar van de Barmhartigheid.
21/02/2017 - 14:42
Moneyval spoort Vaticaan aan tot een goed financieel beleid
Moneyval spoort Vaticaan aan tot een goed financieel beleid © SIR

Het voorbije jaar werden er 78 mensen beroofd in Vaticaanstad. Dat is gezegd bij het begin van het gerechtelijk jaar. Een jaar eerder werden er 58 diefstallen geregistreerd. De slachtoffers waren bijna steeds onachtzame toeristen op het Sint-Pietersplein of in de Vaticaanse Musea. Ook de diefstal van de vertrouwelijke documenten van het Vatileaks II- proces is opgenomen in de misdaadcijfers van het Vaticaan, dat nog steeds een van de veiligste plaatsjes ter wereld blijft.

Ook wie zijn geld wil witwassen via het Vaticaan komt van een koude kermis thuis. In 2016 werd ruim twee miljoen euro in beslag genomen waarvan de herkomst onduidelijk was. Het Vaticaan heeft zich inmiddels ook in regel gesteld met de internationale regels van toezichthouder Moneyval voor de bestrijding van het witwassen van misdaadgeld en financiering van de terreur. Sinds 2013 werd al 13 miljoen euro van verdachte rekeningen in beslag genomen.

Bron: I.Media