Meerderheid van christenen in Irak zijn gevlucht naar Koerdistan
Het team van de Verenigde Naties ter bevordering van de verantwoordelijkheid voor misdaden gepleegd door IS (UNITAD) heeft op 1 september een conferentie georganiseerd in Erbil in de regio Koerdistan (Irak). Centraal stond het onderzoek en documenteren van de misdaden tegen de menselijkheid door Islamitische Staat. Tijdens de conferentie waren er een 30-tal christelijke leiders, samen met politieke leiders en vertegenwoordigers uit Koerdistan, Europa en de VS om lopende onderzoeken naar de gerichte genocide van IS tegen christenen te bespreken.
Christian Ritscher van UNITAD, dat de genocide in Irak tracht te documenteren, stelde er de resultaten voor van een onderzoek. Dat stelt vast dat IS het christelijk cultureel erfgoed in Mosul en de Ninevevallei had vernietigd. ‘Kerken, kloosters, begraafplaatsen, manuscripten en christelijke symbolen waren doelwit van barbaarse aanvallen, geworteld in haat en onmenselijkheid.’
Koerdische leiders uit Irak benadrukten het belang van hun regio als toevluchtsoord en veilige haven voor Iraakse christenen. ‘Christenen zijn de inheemse bevolking van dit land en moeten hun leven waardig en veilig voortzetten’, zei Safeen Dizayee van de Regionale Regering van Koerdistan. Er werd ook op gewezen dat de meerderheid van de nog resterende ongeveer 200.000 christenen toevlucht hebben gezocht in Koerdistan. ‘Deze migratie van christenen bereikte een hoogtepunt na de aanvallen van IS in 2014. Het leidde ertoe dat honderdduizenden christenen en andere gemeenschappen ontheemd raakten en hun toevlucht zochten in de regio Koerdistan.”
Bron: ICC/Christian Post