'Meest unieke' orgel van Europa staat in Mainz

Afgelopen zondag werd het even monumentale als unieke orgel van de kathedraal van het Duitse Mainz feestelijk ingespeeld. 
26/08/2022 - 10:00
Het orgel van Mainz
Het orgel van Mainz © Mainzer Dom/Daniel Beckmann

In de eucharistieviering van afgelopen zondag in de dom van Mainz, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, is het nieuwe monumentale orgel door bisschop Peter Kohlgraf ingezegend. Het ontwerp en de constructie van het unieke instrument nam uiteindelijk niet minder dan 30 (dertig) jaar in beslag. De klank wordt door kenners als ronduit fenomenaal omschreven. 

Met zijn 550 kubieke meter heeft het nieuwe orgel het volume van een eengezinswoning.

Het nieuwe orgel telt 9.756 orgelpijpen die in twee secties verdeeld zijn. De grootste orgelpijp is van hout, weegt 400 kilogram en is 11 meter lang. De bouw van het koororgel nam 32.000 werkuren in beslag. De organist van de dom, Daniel Beckmann, wijst op enkele innovaties. Voor het eerst ter wereld is een 'meercomponentensysteem' gecreëerd dat synchroon in de hele kathedraal speelt. Dit is het duidelijkst te horen ter hoogte van de kansel in het schip. Dit is een mijlpaal in het Duitse cultuurlandschap! 

Bisschop Kohlgraf zei in zijn homilie dat het geen overbodige luxe is om voor de uitvoering van heilige muziek over een orgel te beschikken waarop die in de hoogste kwaliteit kan worden uitgevoerd. De verkondiging van de grootsheid en schoonheid van God en tegelijkertijd zijn onmetelijkheid en mysterie is een taak die niet alleen is toevertrouwd aan de liturgie. Zij kunnen ook door de muziek in de kerk uitgedragen worden. 

Bron: SIR