Menselijke waardigheid en solidariteit als pijlers asielbeleid

Volgens het initiatief 'Christenen voor Europa' (IXE) moet het nieuwe Europese asielstelsel steunen op menselijke waardigheid en solidariteit.
16/10/2020 - 15:20
Syrische vluchtelingen
Syrische vluchtelingen © Flickr CC Jordi Bernabeu Farrus

Het Initiatief Christenen voor Europa (IXE), een vereniging van lekenorganisaties en geëngageerde christenen uit verschillende Europese landen, roept de EU op om terug te keren naar een asiel- en migratiebeleid dat gebaseerd is op de rechtsstaat. IXE bekritiseert het feit dat de lidstaten, met name aan de buitengrenzen, niet erin slagen de minimumeisen van de procedures in acht te nemen.

Tegen deze achtergrond ondersteunt IXE in een zopas gepubliceerde verklaring het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuw migratie- en asielpakket. Wij zijn van mening dat dit kan leiden tot een werkbaar compromis waarop absoluut moet worden voortgebouwd en wij doen een beroep op onze respectieve nationale besluitvormingsorganen om tijdig en eerlijk aan de onderhandelingen deel te nemen, zodat dit compromis snel kan worden aangenomen binnen het voorgestelde tijdschema.

Volgens IXE zou het goed zijn om een nieuw, op solidariteit gebaseerd bestuurssysteem op te zetten om het migratie- en asielbeleid van de lidstaten te optimaliseren en gezamenlijk te reageren in crisissituaties. In dit verband moet de Europese Commissie de leiding krijgen in plaats van te worden overgeleverd aan het besluit van de Raad. Dit heeft niet gewerkt en mag niet worden herhaald.

IXE is ervan overtuigd dat de ervaring van de afgelopen jaren aantoont dat regels en principes alleen niet voldoende zijn om een op de menselijke waardigheid gericht optreden te garanderen. Het huidige hervormingspakket is bedoeld om de omvang van de repatriëring aanzienlijk te vergroten. Dit mag echter niet het nec plus ultra van het Europese asielbeleid worden. Bovendien mogen afgewezen asielzoekers niet worden gedwongen terug te keren naar plaatsen waar de menselijke waardigheid en hun veiligheid niet worden gerespecteerd.

Lees de integrale verklaring van IXE.

Het Initiatief Christenen voor Europa (IXE) is een vereniging van lekenorganisaties en geëngageerde christenen uit verschillende Europese landen. De algemene zorg van IXE is om een levendiger bewustzijn van een verenigd Europa in de nationale debatten te integreren. Het initiatief is gericht op het bevorderen van de ontmoeting van christenen in Europa en op het bevorderen van de door te voeren sociale leer van de Kerk om te komen tot een betere wederzijdse kennis en begrip van historische en culturele verschillen.