Een merkwaardige priesterwijding

In het afgelopen pinksterweekend werden wereldwijd honderden jonge mannen tot priester gewijd, elk met hun eigen levensverhaal.
11/06/2019 - 09:30
Priesterwijding met paus Franciscus
Priesterwijding met paus Franciscus © Vatican Media

In het voorbije pinksterweekend werden er wereldwijd enkele honderden (jonge) mannen tot priester gewijd. Een van de kleurrijkste wijdingen was ongetwijfeld die van de 51-jarige Duitser Ernst Willenbrink. Hij was tot in 1998 filiaalhouder bij kledingketen C&A. Willenbrink, die net over de grens in Münster tot priester werd gewijd, praat nog steeds vol enthousiasme over mode. Maar vandaag ligt zich hart bij het priesterschap, al geeft hij toe dat hij ook als priester opvallende kleuren niet zal schuwen. Een beetje meer kleur voor de outfit van priesters zou geen kwaad kunnen. Maar tegelijk erkent hij ook dat de priesterkleding zijn kracht en charme ook ontleent aan zijn tijdloosheid.

Ernst Willenbrink vertelt dat hij in 1998 moest opstappen bij C&A, toen er een noodzakelijke herschikking van het middenkader moest plaatsvinden. Ik vond opnieuw werk in de detailhandel, maar ik bereidde mij vanaf 1999 tegelijk ook voor op het diaconaat. In 2003 werd ik op 36-jarige leeftijd tot diaken gewijd. Aanvankelijk was het een hele uitdaging om zijn dagelijkse job en het diaconaat te combineren. Maar gaandeweg vond hij een evenwicht en zette hij zich almaar sterker in bij mensen die alleen, ziek of bejaard zijn. In 2013 besloot hij naar het seminarie te gaan.

De kersverse priester vertelt nog dat hij in Lippetal-Herzfeld in Soest is opgegroeid, niet ver van de kerk. Hij was er ook misdienaar. In het verleden had hij wel eens vriendinnen, maar hij heeft nooit plannen gehad voor een huwelijk en gaandeweg werd duidelijk dat hij wel nooit zou trouwen en dat zijn levensroeping elders lag. Zijn traject naar het priesterschap is overigens niet zo bijzonder uitzonderlijk. Tijdens zijn priesteropleiding studeerde hij met andere kandidaten die daarvoor onder meer leraar, maatschappelijk werker, detailhandelaar of pastoraal werker waren. Ernst was de oudste van de groep priesterkandidaten.  

Hij vindt dat de Kerk vooral een Kerk die luistert moet zijn en die bekommerd is om mensen. In het verleden werd wellicht te sterk de nadruk op regels en structuren gelegd. Hij kijkt ernaar uit om terug te keren naar Lengerich. Daar zal hij zich inzetten in het jeugdwerk, de bevordering van oecumene en mensen in de marge. Hij overweegt ook om er zorg voor zorg voor ouderen na hospitalisatie en eenzame mensen te organiseren. Vooral zij kunnen wat extra hulp goed gebruiken. Anderzijds heb ik gemerkt dat veel mensen verlangen naar spiritualiteit.

Bron: Katholisch.de