Mexicanen vieren Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe
Zowel in Mexico als in de grote Mexicaanse gemeenschappen in de VS is 12 december een belangrijke feestdag. Dan wordt de immens populaire Nuestra Señora de Guadalupe gevierd, Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe.
In december 1531 zou Maria verschenen zijn aan Juan Diego Cuauhtlatoatzin. Die was lid van het Chichimecavolk en bekeerde zich tot het christendom na de komst van de Spanjaarden. Het was trouwens een Vlaming die Juan Diego doopte, de Franciscaanse missionaris Peter van Gent. Na de ontmoeting met Maria zou er een afbeelding van haar op zijn mantel – de zogenaamde 'tilma' – zijn verschenen. Dit symbolische icoon van Maria is voor de Mexicanen een belangrijk object van devotie en identiteit.
Controverse rond de historiciteit van de persoon van Juan Diego Cuauhtlatoatzin en de Mariaverschijningen kunnen het enthousiasme van de Mexicanen niet temperen. Officiële erkenning door de Katholieke Kerk kwam er in 2002 met de heiligverklaring van Juan Diego door paus Johannes-Paulus II. In 1946 had paus Pius XII Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe ook al uitgeroepen tot patrones van Amerika.
Mexicanen vieren hun feestdag uitbundig met lange vieringen en rozenkransgebeden. In Mexico trekken vele miljoenen als pelgrimage naar het heiligdom van de Basilica de Santa María de Guadalupe in Mexico Stad. Niet alleen voor de vieringen, maar ook voor de grote jaarmarkt. Veel Mexicanen richten thuis een huisaltaar op met een icoon van Maria van Guadalupe, ze houden een wake op de avond voor de feestdag, de kinderen verkleden zich als Maria en Juan Diego en spelen de verschijningen na, er is vuurwerk en uiteraard wordt alles gevolgd door een grote fiesta met muziek, dans, eten en drinken. Op het menu staat onder andere de typische Buñuelos, zoete, gefrituurde deeglapjes met kaneel.