Mgr. Jozef De Kesel over de islamisering van het radicalisme

Een half jaar na zijn aanstelling als aartsbisschop van Mechelen-Brussel blikt mgr. Jozef De Kesel in een uitgebreid interview in De Tijd terug.
10/07/2016 - 14:50
Aartsbisschop Jozef De Kesel © IPID

Twee weken voor de aanslagen was ik nog in de vertrekhal van Zaventem. Ik had het dus evengoed kunnen zijn", vertrouwt aartsbisschop Jozef De Kesel journalist Thomas Peeters toe. Je begrijpt het niet, die onvoorstelbare agressie van iemand die anderen de dood in jaagt en zichzelf opblaast.

Geen radicalisering van de islam, maar een islamisering van het radicalisme

Op de vraag van Peeters of dergelijke criminele daden religieus geïnspireerd zijn, antwoordt de aartsbisschop: Zo eenvoudig is het niet. Het is geen radicalisering van de islam, maar een islamisering van het radicalisme. Mensen radicaliseren, en dan komt de islam dat gevoel van onbehagen versterken. Waarom radicaliseren die mensen? Omdat ze ontworteld zijn? Omdat ze in een seculiere cultuur leven die zégt dat ze vrij zijn maar hun in realiteit geen perspectief biedt?

Mgr. De Kesel waarschuwt voor een koppeling van geweld aan godsdienst. Criminele daden hebben meerdere vaders. Kijk naar de grote criminele acties van de 20ste eeuw in Rusland, China of Duitsland: dat was nota bene antireligieus. Zelfs de liefde, het schoonste, kan worden geperverteerd tot het verschrikkelijkste.

'Een maatschappij die religie volledig wil bannen, kan sommigen doen radicaliseren'

Op de vraag van Thomas Peeters of het gevaar niet dreigt dat we door de terreur religie nog meer zullen bannen uit de samenleving, antwoordt aartsbisschop De Kesel bevestigend: Dat is al bezig. 'De samenleving wordt beter zonder religie', hoor je steeds vaker. Dat is een extreme ideologische interpretatie van de Verlichting. Ik ben een aanhanger van de Verlichting, maar ze mag geen ideologie worden. Een maatschappij die religie volledig wil bannen, kan sommigen doen radicaliseren. Daarom is het belangrijk dat naast de islam en andere wereldgodsdiensten een vitaal christendom bestaat.

Of hij de kerken weer vol wil doen lopen?, wil de Journalist weten. De kerk zou zichzelf overschatten, mocht dat haar uiteindelijke doel zijn, antwoordt de aartsbisschop. Ik vraag wel dat ze ons au sérieux nemen. Dat doen wij ook met niet-christenen. Eerbied voor de ander begint waar ik hem in zijn anders-zijn erken. Wanneer wordt een gesprek tussen ons interessant? Als u niet helemaal denkt wat ik denk.

In het interview ontkent de aartsbisschop met klem dat hij niet wil afrekenen met de erfenis van zijn voorganger mgr. André-Joseph Léonard, ook al interpreteren critici zijn recente beslissing om een einde te maken aan de samenwerking met de priesterfraterniteit van de Heilige Apostelen op die manier. Komen onder meer nog aan bod in het gesprek: verliefdheid, gehuwde priesters, de last van de bestuurliijke kant van de job als aartsbisschop, de secularisering van onze samenleving en de privatisering van de godsdienst.

Lees het integrale interview met aartsbisschop Jozef De Kesel in De Tijd.