​Michel Genet nieuwe directeur van Dokters van de Wereld

Volgens de nieuwe directeur van Dokters van de Wereld zullen klimaat en milieu almaar sterker hun stempel drukken op de gezondheid wereldwijd.
01/07/2020 - 15:42
Michel Ginet
Michel Ginet © Dokters van de Wereld

Michel Genet gaat vanaf vandaag woensdag 1 juli aan de slag als directeur van Dokters van de Wereld België. Hij stond voordien aan het hoofd van Greenpeace en Credal en was politiek directeur bij Ecolo, tot en met de verkiezingen van 2019. Genet neemt nu afscheid van zijn job in het Europees Parlement en leidt nu de Belgische tak van Dokters van de Wereld.

Volgens de nieuwe directeur sluiten de thema’s ecologie en sociale rechtvaardigheid, die de rode draad vormen in zijn carrière, nauw aan bij de missie van Dokters van de Wereld. De impact van klimaat en milieu op onze gezondheid is gigantisch. Wij zien nu al een toename in sterfte en ziekte als gevolg van extreme temperaturen en weersomstandigheden, een daling van de luchtkwaliteit, voedselonzekerheid en watertekorten.

Bovendien dreigen de milieu- en klimaatimpact de ongelijkheden in zorg en gezondheid verder te vergroten. Ook in dit verhaal zijn de meest kwetsbare landen en groepen zoals daklozen de eerste slachtoffers. Denken wij maar aan een stijging van tropische ziektes, sterfte door extreme weersomstandigheden, voedsel- en wateronzekerheid en van daaruit een toenemend aantal klimaatvluchtelingen in het Zuiden. Als internationale medische organisatie die werkt rond migratie en landen met zwakke zorgsystemen wordt dit vraagstuk de komende jaren dé uitdaging.

Dokters van de Wereld maakt deel uit van het internationale Médecins du Monde-netwerk. Als onafhankelijke medische ngo komen ze in binnen- en buitenland op voor het universele recht op gezondheid voor iedereen, met als belangrijkste speerpunt zorg voor kwetsbare groepen die uit de reguliere zorgboot vallen. Lees er meer over. 

Bron: Dokters van de Wereld