Middeleeuws grafveld gevonden in Koksijde

Arbeiders vonden net na Kerstmis sporen van een onbekend middeleeuws grafveld in Koksijde, wellicht gelinkt aan de Duinenabdij.
11/01/2017 - 15:47
De opgravingen in Koksijde
De opgravingen in Koksijde © Gemeente Koksijde

Op de werf voor het nieuwe politiekantoor hebben arbeiders net na Kerstmis sporen ontdekt van menselijke resten. Het gaat wellicht om middeleeuwse grafcontexten, waarschijnlijk gelinkt aan de Duinenabdij. De werf leverde voor het team van het Abdijmuseum ook eerder al archeologische verrassingen opleveren. Op basis van een schilderij van Pieter Pourbus werd al vermoed dat de middeleeuwse warande van de Duinenabdij zich daar bevond. De vondst van diverse stoffelijke resten is bijzonder intrigerend. Burgemeester Marc Vanden Bussche reageert opgetogen en tegelijk verrast: De kans bestaat dat we te maken hebben met sporen die verwijzen naar het prille begin van de abdij. Dankzij de snelle interventie van het Agentschap Onroerend Erfgoed kunnen we de informatie rond de grafcontexten verzamelen, zonder dat de bouwwerken aan het nieuwe politiekantoor vertraging oplopen.

Koksijde en de Duinenabdij.

De vondsten vlakbij de abdijsite zijn bijzonder interessant voor de geschiedenis van Koksijde en de Duinenabdij. Het onderzoek helpt de geschiedenis van de abdij en haar onmiddellijke omgeving te reconstrueren. Bovendien maakt dit duidelijk dat ook de aanpalende percelen, naast het eigenlijke abdijdomein, nog steeds waardevol archeologisch materiaal bevatten. De vondsten worden meegenomen voor verder onderzoek, waaronder fysisch-antropologisch onderzoek en C14-dateringen. Verder onderzoek moet uitsluitsel geven over de specifieke context van deze graven en of ze daadwerkelijk te maken hebben met de abdij. We zijn bijzonder benieuwd naar de betekenis van deze stoffelijke resten, zegt Gianna Hubert, collectiebeheerder van het Abdijmuseum. Samen met collega Kaat Vandoorne, stond zij in voor de eerste vaststellingen. Dat er op deze plaats mensen begraven werden, was ons onbekend. Het gaat wellicht om heel bewuste begravingen, want de omtrekken van verschillende doodskisten tekenen zich af.

Bron: Duinenabdij