Een migrant ontmoeten, is als Christus ontmoeten, zegt paus Franciscus

Op 3 juni werd in het Vaticaan de boodschap van de paus voorgesteld voor de 110de Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen, op 29 september 2024.
13/09/2024 - 16:42
Migranten op weg
Migranten op weg © Vatican Media

Op 3 juni werd in het Vaticaan de boodschap van paus Franciscus voorgesteld voor de 110de Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen die zal plaatsvinden op 29 september 2024. 

Het thema van dit jaar is 'God wandelt met zijn volk'. Een actuele en indringende boodschap nu migratie ook een belangrijk onderwerp is in de verkiezingen van 9 juni. 

Gods volk onderweg

Paus Franciscus vraagt om in migranten onderweg een beeld te zien van Gods volk dat onderweg is. De synodale Kerk kan je zien als een gezamenlijke reis van het Godsvolk door de geschiedenis. Op dezelfde manier is het mogelijk om in de migranten van onze tijd, zoals in die van alle tijden, een levend beeld te zien van Gods volk op weg naar het eeuwige vaderland.

Hij roept katholieken op om elke ontmoeting met een migrant te zien als een ontmoeting met Christus.

'Hij [Christus] is het die aan onze deur klopt, hongerig, dorstig, een buitenstaander, naakt, ziek en gevangen, vragend om ontmoet en geholpen te worden.'

Volgens de paus laat Matteüs 25 er geen twijfel over bestaan: 

'Ik was een vreemdeling en jullie verwelkomden mij.'

Migranten vertrekken niet voor de lol

De boodschap van paus Franciscus werd in het Vaticaan voorgesteld door kardinaal Michael Czerny, prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling.

Gevraagd naar de rol van migratie in de Europese verkiezingscampagne, bekritiseerde hij de 'propaganda en ideologie' die de echte motivaties van migranten ontkennen.

De Canadese kardinaal van Tsjechische afkomst moedigde Europeanen aan om te 'erkennen' dat met 'dezelfde omstandigheden, druk, lijden en gebreken' die migranten aanzetten om te vertrekken, 'ieder van ons al lang vertrokken zou zijn'.

'Vaak wekken propaganda en ideologie de indruk dat een migrant vertrekt voor het plezier of het avontuur. Dat is onjuist.'

De kardinaal riep ons op om niet langer te spreken over 'migratie' als een 'mondiale crisis', omdat dit angst inboezemt. Het is een kwestie van 'het erkennen van deze mensen als onze broeders en zusters'. 

'Een broer of zus is geen mondiaal probleem, maar een uitdaging.'

Tot slaaf gereduceerd

De persconferentie bracht ook enkele indringende getuigenissen, van Emanuele Selleri vanuit de hulpverlening en van een jonge Nigeriaanse vluchtelinge, Blessing Okoedion

Die vertelde over de beproeving die ze doormaakte toen ze in 2013 naar Europa probeerde te komen. Ze werd tot slaaf gemaakt, geprostitueerd en gedwongen te werken. 

Gered door haar moed en de hulp van een katholieke vereniging – in het bijzonder zuster Rita Giaretta – heeft de jonge vrouw sindsdien een vereniging opgericht: 'Wevers of Hope'. Die helpt vrouwen die tot slavernij zijn gereduceerd om te re-integreren ondanks hun trauma.

Bronnen: Imedia (Frans) - Lees de bijdragen van de persconferentie (Engels)