Militairen uit alle landen verenigd door hetzelfde geloof

Een delegatie van het Belgische leger trok met ruim 200 militairen naar de 60ste Internationale Militaire Lourdesbedevaart.
23/05/2018 - 15:51

Op vrijdag 18 mei ging voor de 60ste keer de Internationale Militaire Bedevaart van start in Lourdes (Frankrijk). Ruim 15.000 soldaten pelgrimeerden vanuit de hele wereld naar de grot van Massabielle om er Maria te eren. Het thema van deze bedevaart Pacem in Terris verwijst naar de gelijknamige encycliek van paus Johannes XXIII. Vrede op aarde is in deze veranderde wereld iets waaraan militairen mogen werken, maar waarvoor wij ook willen bidden dicht bij Maria. De straten en pleinen in Lourdes liepen vol uniformen, met als een van de blikvangers deZwitserse Garde in hun mooie uniformen. Het leverde bijzonder fraaie beelden op.

Ons land nam dit jaar met een grote groep van 200 bedevaarders deel. Onder de aanwezigen voor het eerst ook de muzikanten van de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht. Een eer voor deze 60ste jubileumeditie. Zij zorgden voor muzikale ondersteuning tijdens de plechtigheden en gaven aan het eind van de bedevaart een druk bijgewoond concert in de basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis.

De kadetten van de militaire school
De kadetten van de militaire school © Willy Lenaerts/bisdom bij de Krijgsmacht

Bij de delegatie van het Belgische leger was er ook een grote groep leerlingen van de VDKMS (Voorbereidende Divisie op de Koninklijke Militaire School) van Saffraanberg, een groep officieren-leerlingen van de KMS (Koninklijke Militaire School) en een groep jonge officier-psychologen. In de vieringen gingen de meegereisde Belgische legeraalmoezeniers (padres) voor.

Samen met de zieken en meegereisde bedevaarders werd zondag in een bomvolle Pius X-basiliek het hoogfeest van Pinksteren gevierd. Door het internationale karakter van deze legerbedevaart kreeg de betekenis van het feest een bijzondere kleur: zelfs al spraken mensen van zovele landen een verschillende taal, de taal van ons geloof zorgde ervoor dat we mekaar verstonden. En Maria… zag dat het goed was… heel goed!

Bron: Eric Pétré, legeraalmoezenier