Miljoenen orthodoxen vierden Pasen thuis

Alleen in Wit-Rusland, Georgië en enkele delen van Bulgarije konden orthodoxe gelovigen gisteren de paasviering in de kerk bijwonen.
20/04/2020 - 15:46
Paasnacht in orthodoxe katthedraal Brussel met metropoliet Athenagoras
Paasnacht in orthodoxe katthedraal Brussel met metropoliet Athenagoras © orthodoxia.be

Omwille van de coronapandemie moest de meerderheid van de naar schatting 300 miljoen orthodoxe gelovigen wereldwijd Pasen gisteren noodgedwongen thuis vieren en de paasliturgie op televisie, radio of internet volgen. Dat was onder meer in Griekenland, Roemenië, Servië en Rusland het geval. Alleen in Wit-Rusland en Georgië waren publieke paasvieringen toegestaan. Zowel de Bulgaarse regering als de kerkleiding hadden gelovigen opgeroepen om de paasliturgie thuis te vieren, maar de kerken in het hele land bleven open. Gelovigen die de paasmis bijwoonden, moesten wel mondmaskers dragen en de fysieke afstand respecteren.

Gelovigen in Rusland zagen zondagavond op televisie hoe patriarch Kirill I in Moskou met slechts twee priesters eucharistie vierde. In zijn paashomilie riep hij op tot rust en vertrouwen. Hij drukte de gelovigen op het hart de moed niet op te geven en niet in paniek te raken.

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko blijft ervan overtuigd dat zijn land gespaard zal blijven van het coronavirus. Hij woonde onder grote belangstelling de paasmis bij.

In Griekenland en Cyprus vond de paasmis achter gesloten deuren plaats. Daar werden in het hele land in de paasnacht om middernacht de klokken geluid. In Athene en enkele andere grote steden werd vuurwerk afgestoken.

Roemenië verbood de publieke paasvieringen, maar stond toe dat het paasvuur van huis tot huis werd gebracht.

Ook in Egypte waren publieke paasdiensten in de paasnacht en op zondag vanwege de coronapandemie verboden. De Koptisch-orthodoxe paasvieringen werden er uitgezonden op televisie en radio en vialivestreaming op internet. De Koptisch-orthodoxe paus Tawadros II vierde de paasliturgie met enkele geestelijken in het Anba Bishoiwoestijnklooster. Zelfs de 200 monniken van het klooster moesten de dienst via de televisie volgen.

Bron: Kathpress.at