Ministers brengen alle partners van het Lam Gods samen

De Vlaamse overheid wil erover waken dat het absolute topstuk uit ons artistiek patrimonium ongeschonden aan volgende generaties wordt doorgegeven.
05/03/2018 - 22:10
Restauratie van het Lam Gods
Restauratie van het Lam Gods © Lieve Wouters

Minister-president Geert Bourgeois, tevens minister voor Onroerend Erfgoed, en minister van Cultuur Sven Gatz roepen alle betrokken partijen rond de tafel om de onrust weg te nemen na berichten in de media over een probleem met de vochtigheid tijdens de restauratiewerken van het Lam Gods in het Museum voor Schone Kunsten (MSK). Het overleg moet ook dergelijke risico’s bij de restauratie in de toekomst zoveel mogelijk uitsluiten. Beide ministers willen waken over een veilige restauratie van het Lam Gods en zij willen alles in het werk stellen voor een veilige restauratie van het retabel.

Het Lam Godsretabel is het meest geliefde schilderij van de Vlamingen. Het is bovendien een absoluut Vlaams topstuk, beschermd via het Topstukkendecreet en het Onroerend Erfgoeddecreet. Momenteel wordt het in Zaal 4 van het Gentse museum in verschillende fasen gerestaureerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). De Vlaamse overheid investeerde al anderhalf miljoen euro in het restauratieproject, de helft via Onroerend Erfgoed en de helft via Cultuur. Dekerkfabriek van de Sint-Baafskathedraal draagt voor 20 procent bij tot de restauratie via het Fonds Baillet Latour. In 2019 wordt de tweede fase afgerond en wordt een rustjaar ingepland waarin het retabel kan figureren in het hefboomproject Vlaamse Meesters van Toerisme Vlaanderen. De derde fase van de restauratie vangt in 2021 aan. Daarvoor moet dan een nieuw subsidiedossier ingediend worden.

De ministers Bourgeois en Gatz roepen nu alle betrokken partijen rond de tafel: het KIK, het MSK, de stad Gent als inrichtende macht van het MSK en de kerkfabriek als eigenaar van het retabel en de Topstukkkenraad. Geert Bourgeois: Het Lam Gods is een van Vlaanderens meest iconische top erfgoedstukken, zowel in binnen- en buitenland. Vlaanderen betoelaagt dan ook 80 procent van de restauratiekosten zodat tal van generaties na ons blijvend kunnen genieten van dit Vlaamse meesterwerk. Het is ontoelaatbaar dat omgevingsfactoren de restauratie van deze erfgoedparel bedreigen. Wij brengen alle betrokken partners en instanties samen om meer uitleg te krijgen over de situatie. Vlaanderen gaat steeds zorgvuldig om met zijn erfgoed, dat kan en mag niet bedreigd worden. Wij zullen dan ook geen enkele onzorgvuldigheid aanvaarden.

Ook minister Gatz benadrukt: Vlaanderen draagt een grote verantwoordelijkheid om het unieke erfgoed van het prachtige Lam Gods van Jan Van Eyck in goede staat over te dragen aan al wie na ons komt. Het beroemdste en populairste werk uit ons artistiek patrimonium moet in al zijn glorie en veilig hersteld worden.

Bron: Onroerend Erfgoed