Minstens 15 doden bij aanval op katholieke kerk in Burkina Faso

De aanslag gebeurde tijdens de zondagsmis op 25 februari in het dorp Essakane dat behoort tot het bisdom Dori in het noorden van Burkina Faso.
26/02/2024 - 12:12
Burkina Faso (groen) en de Islamitische terreur (zwart) in de Sahel
Burkina Faso (groen) en de Islamitische terreur (zwart) in de Sahel © CC Wikipedia / Kerknet

Het getroffen dorp ligt in het noorden van Burkina Faso, niet ver van de grenzen met Mali en Niger. In dat drielandengebied zijn jihadistische terreurgroepen actief, gelieerd aan Islamitische Staat. Ze controleren grote gebieden van het land. Sinds het begin van de terreur in 2015 zijn al 20.000 slachtoffers gevallen. Twee miljoen mensen zijn voor het geweld op de vlucht. 

Na de staatsgreep van 30 september 2023, onder leiding van kapitein Ibrahim Traoré, is een overgangsregering aan de macht die van de strijd tegen de jihadisten een prioriteit heeft gemaakt. De resultaten daarvan zijn tot nu toe minimaal. De complexiteit van het conflict, geografische uitgestrektheid, beperkte middelen en gebrekkige coördinatie tussen de veiligheidstroepen vormen grote obstakels. 

Bisschop Laurent Dabiré van het bisdom Dori en voorzitter van de bisschoppenconferentie van Burkina-Niger reageerde namens de getroffen gemeenschap: 'In deze pijnlijke omstandigheid nodigen wij u uit om te bidden voor de rust in God van degenen die in geloof zijn gestorven, voor de genezing van de gewonden en voor de troost van rouwende harten. Laten we ook bidden voor de bekering van degenen die doorgaan met het zaaien van dood en verwoesting in ons land. Mogen onze inspanningen van boetedoening en gebed tijdens deze gezegende tijd van de vasten vrede en veiligheid brengen voor ons land Burkina Faso.'

Vorig jaar waarschuwde Dabiré nog dat 'hele christelijke gemeenschappen in de Sahel verdwijnen'. 

Terwijl Burkina Faso 'bekend stond om zijn traditie van dialoog en vreedzaam interreligieus samenleven, proberen terroristische groeperingen de bevolking te verdelen, door in te spelen op etnische en religieuze verschillen.' 

'Door een klimaat van wantrouwen tussen gemeenschappen te voeden, verspreiden ze hun visie op een radicale islam.'

Bronnen: KRO/NCRV - La Croix (Frans)