Misbruik door hulpverleners in Zuid-Soedan (video)
Volgens New Humanitarian blijft het misbruik door hulpverleners en medewerkers van de VN in een vluchtelingenkamp van Malakal, dat ondertussen is uitgegroeid tot een klein stadje, ook zeven jaar na de eerste verontrustende berichten daarover tot op vandaag aanhouden. In het kamp verblijven momenteel 37.000 vluchtelingen, nog eens 5.000 mensen zijn naar het kamp onderweg.
Over misbruik werd voor het eerst gesproken in 2013, vlak nadat het kamp werd opgericht. In 2015 raakte het ook bij de VN en in internationale media bekend. Volgens ooggetuigen was een aantal slachtoffers minderjarig. De vermeende daders moeten niet alleen gezocht worden bij VN-personeel en blauwhelmen (die soms dankzij betaling toegang kregen tot kwetsbare slachtoffers), maar ook bij hulpverleners en medewerkers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), Artsen Zonder Grenzen, het VN-Voedselprogramme (WFP) en World Vision. Nadat het misbruik breed bekend raakte, richtten de VN een taskforce op, maar volgens een rapport dat in maart werd gepubliceerd, vond ook daarna nog misbruik plaats. Soms gebeurt het seksueel misbruik en de uitbuiting met instemming van kwetsbare slachtoffers die zich geen raad meer weten en geen andere uitweg zien om te overleven.
Lees verder onder het videofragment van Al Jazeera.
Nieuw onderzoek van New Humanitarian brengt aan het licht dat het misbruik de afgelolpen jaren nog is toegenomen.
Een vrouw getuigde dat ze in 2019 zwanger werd door een lokale medewerker van het Wereldvoedselprogramma (WFP). Hoewel het om een relatie met wederzijdse instemming ging, verbieden de meeste hulporganisaties, onder meer WFP, seksuele relaties tussen hulpverleners en begunstigden vanwege de machtsongelijkheid. Een andere vrouw zei dat ze pas 15 was toen een lokale medewerker van World Vision haar verkrachtte en ze zwanger raakte. De beschuldigingen van deze vrouwen komen overeen met die van andere kampbewoners uit het rapport van het VN-bevolkingsfonds (UNFPA) van 5 oktober 2020, dat ook aan humanitaire organisaties werd bezorgd. Vele slachtoffers durven niet eens getuigen, uit angst voor represailles.
Bron: New Humanitarian