Misbruikspecialist bekritiseert beleid van Vaticaan

Volgens Hans Zollner, een voormalig lid van de commissie tegen misbruik, verloopt de strijd veel te traag en niet transparant.
04/10/2023 - 14:37
Hans Zollner, jezuïet en expert seksueel misbruik in de Kerk
Hans Zollner, jezuïet en expert seksueel misbruik in de Kerk © Tertio

Bij het begin van de bisschoppensynode in Rome uit de Duitse jezuïet Hans Zollner, die internationaal erkenning geniet als expert voor de preventie van seksueel misbruik, scherpe kritiek op de manier waarop het Vaticaan omgaat met de kwestie van misbruik. Zollner stelt vast dat de kerkleiding niet bereid of niet in staat is om de eigen misbruiknormen te implementeren en de duurzaamheid ervan te garanderen. 

De jezuïet en psychotherapeut spreekt over een gebrek aan transparantie bij de behandeling van gevallen van misbruik. Wij kunnen ook niet aan de vaststelling voorbij dat de strijd tegen misbruik nog steeds geen hoge prioriteit heeft in de wereldkerk.

‘Misschien wensen en hopen wij dat alle energie wordt besteed aan het aanpakken van de misbruikcrisis. Maar in de Romeinse Curie, die een weerspiegeling is van de universele kerk, staat dit niet bovenaan de agenda’, zegt Zollner. 'Bovendien speelt seksueel geweld slechts in tweederde van alle landen een rol van enige betekenis in het publieke debat.’ Zollner meent dat er binnenkerkelijk en zeker in het westen wat misbruik betreft een mentaliteitsverandering heeft plaatsgevonden. 'Maar dat gebeurt te langzaam en niet over de hele lijn.’ 

Bron: KNA