Missie: alle gedoopten zijn geroepen het geloof te verkondigen

De 'Bijzondere Missiemaand Oktober 2019' die paus Franciscus heeft uitgeroepen, moet eraan herinneren dat de verkondiging een kerntaak is van de Kerk.
03/10/2019 - 15:58
Paus Franciscus tijdens de audiëntie van woensdag
Paus Franciscus tijdens de audiëntie van woensdag © Vatican Media

Toen paus Joannes Paulus II in 1985 ons land bezocht, stond de oproep voor een nieuwe evangelisatie centraal. Het was de eerste keer sinds het begin van zijn pontificaat dat de Poolse paus dat thema zo uitdrukkelijk behandelde. Ook vandaag nog, bij het begin van de Bijzondere Missiemaand Oktober, die paus Franciscus heeft uitgeroepen, blijft die oproep van zijn voorganger actueel. Dat is bij het begin en de voorstelling van de buitengewone zendingsmaand ook bevestigd door kardinaal Fernando Filoni, de prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren. Die stelde dat de verkondiging zich niet langer kan beperken tot het bekendmaken van Christus bij de mensen die Hem nog niet kennen. Er is ook almaar vaker nood aan verkondiging bij diegenen die het Evangelie wel kennen of daarover al hebben gehoord. Filoni bevestigde dat hij naar aanleiding van de Bijzondere Missiemaand op 7 oktober zal voorgaan in eeninternationaal rozenkransgebed in de Santa Maria Maggiorebasiliek in Rome.

Directeur Fabrizio Meroni van het missiepers Fides onderstreepte dat er tegen de achtergrond van de huidige uitdagingen en chaos nood is aan de creativiteit van de plaatselijke kerken. Die mogen zich ook niet beperken tot het wakker maken van het geloof, maar moeten ernaar streven de wereld te transformeren.

Paus Franciscus van zijn kant onderstreepte gisterenmiddag inzijn catechese tijdens de algemene audiëntie dat in de evangelisatie staat of valt met de Heilige Geest. Zonder die Heilige Geest kan er zelfs van een echte evangelisatie geen sprake zijn. Hij verwees naar de eerste Kerk, waar het vuur van de evangelisatie niet werd gedoofd door de vervolging. Integendeel, het werd juist erdoor versterkt. Hij riep alle gedoopten op om het Evangelie te verkondigen. Hij beklemtoonde het belang van het lezen van de Bijbel en herhaalde dat elke gedoopte, zelfs als hij ontmoedigd of gemarginaliseerd is, kan hopen op wedergeboorte in Christus.

Bron: I.Media/Katholisch.de/Vaticannews