Missio België brengt hulde aan zalige Pauline Jaricot

Missio-België directeur Théogène Havugimana brengt hulde aan Pauline Jaricot en haar buitengewone voorbeeld voor gelovige leken vandaag.
22/05/2022 - 15:09
Pauline Jaricot
Pauline Jaricot © Missio

Vandaag gaat kardinaal Luis Tagle, de prefect van de de prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren, voor in de plechtige eucharistieviering in Lyon waarin de Française Pauline Jaricot (1799-1862) zalig wordt verklaard. Zij legde destijds de basis van het Pauselijke Missiewerk voor de Verspreiding van het Geloof, waaruit later Missio is ontstaan. Volgens een prognose van het stadsbestuur van Lyon zullen 13.000 mensen, onder meer veel Polen, deze zaligverklaring meemaken. Er worden 150 buitenlandse delegaties verwacht. Ook nakomelingen van de broer van Pauline Jaricot wonen de zaligverklaring bij, samen met een 300-tal priesters, drie kardinalen en een twintigtal bisschoppen.

Onverschrokken strijder 

Uiteraard zal ook de aartsbisschop van Lyon, Olivier de Germay, de zaligverklaring bijwonen. Hij benadrukte op een persconferentie ter voorbereiding van de zaligverklaring het atypische parcours van de Lyonese zalige. Afkomstig uit een wereldse familie van zijdewerkers brak zij in 1816 met de gewoonten van die tijd door haar leven aan God te wijden zonder zuster te worden. Ze veranderde haar dagelijks leven drastisch en raakte actief betrokken in de strijd tegen sociaal onrecht en voor de evangelisatie van de hele wereld. Hij onderstreepte dat haar invloed op kerkelijk gebied zich tot ver buiten de landsgrenzen uitstrekt. Pauline Jaricaot lag niet alleen aan de basis van het Pauselijke Werk voor de Verbreiding van het Geloof, maar bedacht ook de Levende Rozenkrans: rond de rozenkrans van die tijd, bestaande uit 15 mysteries, bracht Jaricot 15 mensen bijeen om elk een mysterie te bidden. Zo inspireerde zij nog tijdens haar leven 2 miljoen mensen, in Frankrijk, maar ook daarbuiten. 

Biografie

Pauline Jaricot werd in 1799 geboren in Lyon. In 1822 richtte zij op haar 23ste het Werk voor de Verspreiding van het Geloof op. Daarbij motiveerde zij 2,4 miljoen Fransen om dagelijks de rozenkrans te bidden en wekelijks een klein bedrag aan de missie te schenken. Zo wist zij financiële middelen samen te brengen die konden benut worden voor de verkondiging van het Evangelie. Een eeuw later werden uit die werking de Pontificia Opera Missionalia (de Pauselijke Missiewerken) geboren. Het proces voor de zaligverklaring ging in 1926 van start. In 1963 werd zij eerbiedwaardig verklaard en op 27 mei 2020 kondigde de Congregatie voor de Heiligverklaringen de zaligverklaring van Jaricot aan, na de pauselijke erkenning van een wonder op haar voorspraak. De wonderbaarlijke genezing gebeurde in 2012. In dat jaar stikte de 3 jaar oude Mayline Tran en raakte in coma. Zo belandde zij in een uitzichtloze situatie. Maar daarop baden haar ouders een noveen voor Pauline Jaricot. Hun dochter herstelde op een medische onverklaarbare manier en de artsen stelden nadien vast dat zij opnieuw over al haar mogelijkheden beschikte. 

Hulde van Missio België

Naar aanleiding van de zaligverklaring brengt Théogène Havugimana, de nationale directeur vanMissio België, in een boodschap hulde aan deze vrouwelijke leek die de Franse Kerk van binnenuit heeft veranderd. Hij schrijft onder meer: Pauline verzamelde mensen rondom zich om een missionair netwerk te vormen. Zelf noemde ze die groepen ‘herstellers van het onbegrepen en verachte hart van Jezus’. Deze groepen namen kwetsbare mensen op in hun gebed en steunden hen ook materieel. (…) Pauline vond het belangrijk te bidden voor de missie van de Kerk en de missionarissen en zij herinnerde eraan dat elke gelovige deelneemt aan de missionaire zending van de Kerk. Pauline Jaricot begreep al snel dat de bron van elke missionaire dynamiek nog steeds bij God ligt: om veel aan anderen te geven, moet je uit je eigen hart putten; en om dat hart te voeden, moet je putten uit Gods hart.

Naar aanleiding van deze zaligverklaring vraagt directeur Théogène Havugimana om mee te bidden met Pauline Jaricot. Het is ook een gelegenheid om haar levenswerk, dat vandaag wordt voortgezet, financieel te steunen. Dat kan door een gift op het rekeningnummer BE19 0000 0421 1012 of een gift online.

Bron: Missio