Missio publiceert rapport over Algerije

Door de oorlog wint Algerije als leverancier van aardgas dan wel aan belang, op het vlak van godsdienstvrijheid en mensenrechten scoort het barslecht.
12/04/2022 - 10:00
Landenrapport Algerije
Landenrapport Algerije © Missio Aken

Missio Aken heeft een nieuw landenrapport gepubliceerd over Algerije. Daarin stelt het op basis van getuigen ter plaatse vast dat het land erg slecht scoort op het vlak van de mensenrechten en de godsdienstvrijheid. Het rapport verwijst vooral naar de nieuwe grondwet die in 2021 werd goedgekeurd. 

In die nieuwe grondwet werden de bescherming van de gewetensvrijheid en andere verwijzingen naar godsdienstvrijheid geschrapt. Ook in het familie- en erfrecht worden niet-moslims zonder enige schaamte achtergesteld. Moeders of echtgenotes van niet-islamitische afkomst wordt bij het overlijden van hun echtgenoot hun recht ontzegd op erfenis, huisvesting, toegang tot rekeningen of voogdij. Ondanks die feitelijke tweederangsrol blijven kerken, maar net zo goed de Algerijnse samenleving als geheel zich inzetten voor vrede en een harmonisch samenleven inzetten.

Er wonen in Algerije naar schatting slechts 12.000 katholieken, verdeeld over 4 parochies. Er zijn slechts twee erkende katholieke verenigingen actief. Volgens Missio Aken vallen hun levensomstandigheden ondanks de eerder genoemde beperkingen nog enigszins mee. Zo heeft de Algerijnse overheid mee betaald voor het herstel van kerkgebouwen. Ze heeft ook logistieke steun verleend aan katholieke evenementen. Voor aanhangers van de protestantse kerken is de situatie heel wat minder fraai. De overheid zou de protestantse Kerk als geheel, die zo'n 20.000 aanhangers telt, liever verbieden. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de zendingsijver en vooral ook het feit dat nogal wat bekeerde moslims zich bij deze kerken aansluiten.

Bron: Missio Aken