We moeten de Kerk minder mannelijk maken, zegt paus Franciscus

De paus schrijft dat in de inleiding van een boek over de rol van vrouwen in de Kerk. Hij hoopt op meer wederkerigheid en samenwerking.
15/02/2024 - 12:34
Volgens paus Franciscus hebben we te weinig geluisterd naar de stem van vrouwen in de Kerk
Volgens paus Franciscus hebben we te weinig geluisterd naar de stem van vrouwen in de Kerk © CC Cathopic

De nieuwe uitgave heeft als titel 'De Kerk minder mannelijk maken? Een kritische evaluatie van de "principes" van Hans Urs von Balthasar'. Ze bevat de bijdragen aan de Raad van Kardinalen begin december 2023 van de theologen Linda Pocher, Lucia Vantini en Luca Castiglioni

Paus Franciscus hoopt dat de uitgave ervan 'diegenen die willen deelnemen aan de synodale dialoog' kan inspireren om 'het thema van kerkelijke relaties tussen mannen en vrouwen te verdiepen', een thema dat de paus 'erg na aan het hart ligt'. 

Uitgangspunt van de reflectie is een concept van de Zwitserse theoloog en kardinaal Hans-Urs von Balthasar, die de figuren van Maria en Petrus voorstelt als model voor de Kerk. 

'We hebben te weinig geluisterd naar de stem van vrouwen in de Kerk. De Kerk heeft nog altijd veel van hen te leren', zegt paus Franciscus nog. 

Hij hoopt dat we het niet moe worden om de synodale weg samen te bewandelen, want alleen zo belichamen we de verrezen Heer. De paus vraagt tot slot aan Maria, moeder van het geloof, om ons op die weg te vergezellen. 

Lees een Engelse vertaling van de inleiding in het Italiaans van paus Franciscus

Bronnen: iMedia (Frans) - Vatican News (Engels)