Mohamed Achaibi : media moeten ‘geest van Assisi’ mee verspreiden

Vicevoorzitter Mohamed Achaibi van de Moslimexecutieve kreeg in Assisi de kans paus Franciscus te ontmoeten.
26/09/2016 - 16:28
Mohamed Achaibi schudt paus Franciscus de hand © Mohamed Achaibi

Het was de vierde keer op rij dat Mohamed Achaibi aan de interreligieuze ontmoeting in de geest van Assisi deelnam, maar deze keer zal de Vlaamse ondervoorzitter van de Executieve van moslims van België niet snel vergeten. Samen met Taher Tujgani, de voorzitter van de raad van imams van België, had Achaibi de kans kort paus Franciscus te ontmoeten. De paus was zeer hartelijk, maar ook bekommerd, getuigt hij. Hij vroeg naar de situatie in België en naar de pijn die we allemaal – ook de Belgische moslims – voelen na de aanslagen in Zaventem en Brussel van maart jongstleden.

Geest van Assisi uitdragen

Achaibi vindt dat de geest van Assisi nu in onze gemeenschappen nog sterker verspreid moet worden. En hij verzekert ons dat de Moslimexecutieve daar werk van zal maken, door samen met andere geloofsgemeenschappen initiatieven op te zetten, maar ook door te getuigen van het belang van vredeswerk en verstandhouding onder de verschillende religieuze gemeenschappen in ons land op lokaal niveau: in moslimverenigingen allerhande en in de moskeeën. Daarom was de aanwezigheid van Taher Tujgani op deze editie zo belangrijk, want hij zal hier nu op basis van persoonlijke ervaringen verder met onze imams aan kunnen werken.

De ander ontmoeten als mens

Maar krijg je op die manier ook de doordeweekse Fatima of Mustafa overtuigd? De andere in de eerste plaats tegemoet treden als mens en niet als andersgelovige, dat heeft uiteraard veel te maken met opvoeding, weet Achaibi. We moeten jonge mensen opvoeden met die waarden van respect voor en vriendschap met de andere. Daar spelen de gezinnen een belangrijke rol in, en ook de moskeeën… Maar dat volstaat niet. Als jonge moslims zelf aan interreligieuze manifestaties participeren, bereiken we meer. En als ze zien hoe religieuze leiders met wederzijds respect en grote hartelijkheid met elkaar omgaan, raken ze daarvan makkelijker overtuigd.

Vlaamse pers afwezig in Assisi

Achaibi is dan ook niet de enige die betreurt dat de Vlaamse pers een belangrijke interreligieuze ontmoeting als deze van de voorbije drie dagen in Assisi totaal negeert. Tja, de slotceremonie in Assisi wordt rechtstreeks uitgezonden op de Italiaanse televisie, Er zijn hier journalisten van wereldwijd, maar Vlaanderen blijft doof en blind, zegt hij. En dat is zeer jammer.

De media staan wel op de eerste rij telkens de naam van God misbruikt wordt voor oorlog of geweld. Maar als de wereldgodsdiensten elkaar ontmoeten om samen een boodschap van vrede te verspreiden, geven onze media niet thuis.

Ze verwaarlozen daarmee hun maatschappij-opbouwende rol.

Heilige stad

Mohamed Achaibi was voor het allereerst in de stad van Sint-Franciscus. Als je door de straatjes van Assisi wandelt, voel je meteen dat dit een heilige stad is, zegt hij. Je merkt het aan de winkeltjes waar allerlei voorwerpen worden verkocht die met de katholieke traditie verbonden zijn. Maar je voelt het vooral: het is hetzelfde gevoel als in heilige steden in andere tradities - zoals de Marokkaanse steden Chefchaouen of Fez waar ik vaak kom - waar eenzelfde rust en heilige sfeer heerst.