Monastieke Gemeenschappen van Jeruzalem verlaten Brussel
De Monastieke Gemeenschappen van Jeruzalem, die sinds september 2001 op uitnodiging vankardinaal Godfried Danneels in ons land zijn gevestigd, verlaten in de zomer Brussel. Volgens de verantwoordelijken van de communauteit, die zowel zusters als broeders telt, is dat een gevolg van de reorganisatie van de parochies in het Brusselse, waardoor de kerk van Sint-Gillis niet langer voor de vaste officies van de gemeenschap voldoende beschikbaar zou zijn. Dat is uiteraard een hoeksteen van ons monastieke leven. De beslissing om Sint-Gillis en Brussel te verlaten wordt met pijn in het hart genomen, omdat de gemeenschap zich had aangepast en goed geïntegreerd was in deze multiculturele volkswijk van Brussel. Vaak ook kwamen mensen samen met ons bidden.
Wij zijn een monastieke gemeenschap. En na wijs beraad en intern overleg hebben wij als gevolg van deze reorganisatie van de pastoraal in het Brusselse de jammere beslissing genomen om Brussel te verlaten. Op dit ogenblik is het een verstandige beslissing om ons uit België terug te trekken, omdat een nieuwe vestiging minstens twee jaar voorbereiding vereist. Voor een monastieke gemeenschap is het niet eenvoudig zich zo maar te hervestigen. In feite betekent het een herstichting omdat nieuwe huisvesting, de praktische organisatie en de lokale verankering tijd vragen.
Het vicariaat Brussel kijkt met grote dankbaarheid terug op de aanwezigheid en de bijdrage van de communaiuteit en betreurt het vetrek. Er wordt ook uitgekeken naar nieuwe vormen van samenwerking. Voordat de gemeenschap Brussel, op zijn minst tijdelijk verlaat, worden twee dankvieringen gehouden. Op zondag 18 juni is er om 11.30 uur een dankviering opgedragen door kardinaal Jozef De Kesel. De definitieve dankviering en het vertrek vinden plaats op 25 juni. Die dag is er in de kerk van Sint-Gillis een dankviering met frère Jean-Christophe, de prior van de Monastieke Gemeenschappen van Jeruzalem. Indien ons opnieuw een Belgische bisschop de vraag stelt en uitnodigt voor de vestiging van een gemeenschap, dan zullen wij dat verzoek uiteraard onderzoeken en daaraan graag de nodige aandacht schenken. De Heer toont ons steeds de weg. Wij verlaten Brussel in een evangelische geest, vol verwachting en hoop en met groot vertrouwen in de toekomst.