Monniken van de Athosberg zitten met handen in het haar

De monastieke gemeenschappen van de Athosberg vrezen dat zij vrouwen niet langer kunnen weigeren.
15/10/2017 - 12:00
De monnikenrepubliek op de Athosberg
De monnikenrepubliek op de Athosberg © Mt. Athos

De plannen van de regering Tsipras voor een Griekse genderwet bezorgt de monastieke regering van Athos, de Iera Epistasia, ernstige kopzorgen. Sinds de oprichting van de monnikenrepubliek is het vrouwen verboden om het eiland te betreden. Die wet wordt al jaren desnoods manu militari door de politie afgedwongen om het binnendringen van vrouwen te beletten.

Op de Athosberg, die een quasi autonome status heeft, verblijven ongeveer 2.000 orthodoxe monniken. De republiek omvat 20 grote kloosters en enkele bijkloosters, kloosterhoeven en huisjes van alleen levende monniken, die allen tussen de 10de en 16de eeuw zijn gesticht. Het oudste klooster werd in de 10de eeuw door de monnik Athanasius gesticht. De Athosberg werd in 1988 door de UNESCO uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

De nieuwe genderwet, die mee tot stand komt onder druk van de EU dat de gendergelijkheid verankerd wil zien, zal het geslacht definiëren zonder rekening te houden met de fysiologische omstandigheden. Zowel mannen als vrouwen kunnen zichzelf dan als man, vrouw of beide vestigen zonder geslachtsoperatie. De Iera Epistasia waarschuwt dat het daardoor vrijwel onmogelijk wordt vrouwen nog langer de toegang tot de berg Athos te ontzeggen. Stiekem wordt gehoopt dat de regering van Alexis Tsipras geen parlementaire meerderheid zal vinden voor de wet.

Bron: KNA/Kathpress.at