Monniken van Esphigmenou moeten Athos verlaten

De conservatieve monniken van het Esphigmenou-klooster zijn al meermaals geëxcommuniceerd door het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel.
22/08/2020 - 11:00
De monnikenrepubliek op de Athosberg
De monnikenrepubliek op de Athosberg © Mt. Athos

Een Griekse rechtbank heeft  eind juli een ontruimingsbevel uitgevaardigd voor het Esphigmenou-klooster, een van de twintig kloosters in de monnikenrepubliek Athos. Daarmee bereikt de crisis tussen de monniken van het klooster op de Athosberg en het oecumenische patriarchaat van Constantinopeleen zoveelste hoogtepunt.

In het klooster van Esphigmenou wappert de vlag met het motto: Orthodoxie of dood!

Het gezag over de Athosberg berust bij de oecumenische patriarch van Constantinopel. Maar de monniken van Esphigmenou weigeren al 60 jaar zijn jurisdictie te erkennen, vooral omwille van zijn inspanningen voor de oecumene. De rebellerende monniken kregen de bijnaam oud-kalendristen, omdat ze in 1927 weigerden om van de juliaanse naar de gregoriaanse kalender over te stappen.

Pogingen om hen uit hun klooster te verjagen, waren tevergeefs, ook toen in 1974 water en de elektriciteit werden afgesneden. In 2005 werd hun beroep tegen de uitzetting definitief afgewezen. In 2011 werden zelfs al eens 14 monniken van het klooster tot zes maanden gevangenisstraf veroordeeld, nadat zij bij een nieuwe ontruimingspoging molotovcocktails naar de bulldozers van de politie hadden gegooid.

Sinds eind juli leven de religieuzen in een staat van permanente belegering: alles wat ze niet op hun velden kunnen verbouwen of in hun werkplaatsen kunnen produceren, moet het klooster, dat aan de zee ligt, per vissersboot binnengesmokkeld worden.

Bron: Kipa-Apic/Katholisch.de