Monniken van Tibéhirine werden in april 1996 vermoord

Volgens de advocaat van de familieleden maakt het rapport duidelijk dat de monniken al eind april werden vermoord en achteraf werden onthoofd.
31/03/2018 - 20:59
7 monniken van deze groep trappisten van Tibhirine werden vermoord in 1996. Links: prior Christian de Chergé.
7 monniken van deze groep trappisten van Tibhirine werden vermoord in 1996. Links: prior Christian de Chergé.

Tweeëntwintig jaar na de gebeurtenissen is er in Frankrijk een nieuw rapport gepubliceerd over de moord op de zeven monniken van Tibéhirine. Het 185 pagina’s tellende verslag is opgesteld op vraag van de Franse onderzoeksrechters Nathalie Poux en Jean-Marc Héribaut. Zij kregen de conclusies al half maart.  Deze week mocht ook de advocaat van de familieleden van de monniken Christian de Chergé, Luc Dochier, Paul Favre-Miville, Michel Fleury, Christophe Lebreton, Bruno Lemarchand en Celestin Ringeard het verslag inkijken.  

Volgens de Algerijnse overheid werden de monniken van Tibéhirine, die in de nacht van 26 op 27 maart 1996 uit hun klooster werden ontvoerd,  destijds door leden van de terreurgroep GIA omgebracht. Twee maanden na hun ontvoering werden hun schedels teruggevonden langs een bergweg. De lichamen van de monniken werden nooit teruggevonden. Pas op 23 mei werd hun dood door GIA opgeëist.  

Volgens de familieleden bevestigt dit rapport dat het Algerijnse leger betrokken was bij het verdwijnen van religieuzen.

De conclusies van de acht specialisten  zijn gebaseerd op de stalen die in oktober 2014 door Algerijnse onderzoekers werden genomen, na de heropgraving van de religieuzen in de tuin van het klooster van Tibéhirine. Pas na herhaaldelijk aandringen en twee jaar diplomatieke druk werden de stalen aan de Franse Justitie overhandigd.

De belangrijkste conclusies van het rapport zijn:

  1. Het rapport van de experts bevestigt de twijfel of 1 van de 7 schedels wel echt van een van de monniken is.
  2. Er is geen enkele aanwijzing voor het gebruik van kogels, wat de versie ontkracht dat de monniken bij helikopterbeschietingen tijdens een bevrijdingspoging van het Algerijnse leger om het leven kwamen.
  3. Onderzoek toont ondubbelzinnig aan dat de religieuzen pas na hun dood werden onthoofd.
  4. De hoofden werden officieel op 30 mei teruggevonden, maar GIA zou ze al op 21 mei onthoofd hebben. De nieuwe onderzoeksresultaten maken duidelijk dat zij echter al eind april werden gedood. Het bevestigt een eerder getuigenis dat zij tussen 25 en 27 april werden vermoord.

Dit onderzoek sluit nog steeds niet definitief niet uit wie de monniken heeft vermoord. Maar volgens de advocaten van de familie maakt dit onderzoek duidelijk dat hun dood werd geënsceneerd en wordt het vermoeden bevestigd dat het leger of de Algerijnse inlichtingendiensten  heel waarschijnlijk medeplichtig zijn aan hun dood.

Bron: Le Monde/RFI/Le Figaro