Monumentale mozaïek in de kathedraal van Boekarest

De nieuwe kathedraal van Boekarest is de grootste kerk van Zuidoost-Europa en bevat de grootste orthodoxe iconostase ter wereld.
24/04/2022 - 12:00
De nieuwe nationale kathedraal van Boekerest
De nieuwe nationale kathedraal van Boekerest © Wikipedia

In de nieuwe Roemeens-orthodoxe de Verlossing van de Natiekathedraal (Catedrala Mântuirii Neamului) in Boekarest is een monumentale mozaïek in Byzantijnse stijl voltooid van 6.300 vierkante meter. Na voltooiing van alle mozaïeken met een geplande oppervlakte van ca. 25.000 vierkante meter, zal de kerk over de grootste mozaïekcollectie ter wereld beschikken. 

Val van het communisme

De kathedraal zelf  is de grootste kerk van Zuidoost-Europa en een van de grootste orthodoxe kerken ter wereld. De plannen voor de bouw van de Verlossing van de Natiekathedraal gaan terug op de droom van de Roemeense dichter Mihai Eminescu in 1885. Het monument werd opgetrokken als dank voor de val van dictator Nicolae Ceausescu en het communistische bewind in Roemenië. 

Grootste iconostase ter wereld

De kathedraal werd op 25 november 2018 in aanwezigheid van 60 (aarts)bisschoppen en meer dan 100 priesters ingewijd en toegewijd aan de opstanding van Christus en de Heilige Andreas. Het kerkgebouw is 120 meter lang, 70 meter breed en 120 meter hoog. Het heeft een gigantische orthodoxe iconostase (23,8 meter lang, 17,1 meter hoog en een oppervlakte van 407 vierkante meter), die officieel als grootste orthodoxe iconostase ter wereld is erkend. De iconostase met haar vele verfijnde details is het werk van een team van meer dan 45 mozaïek- en frescospecialisten onder leiding van iconograaf Daniël Codrescu.

Corruptie

Rond de bouw en de inrichting van de kathedraal hangt een zweem van corruptie. De kosten werden aanvankelijk op 85 miljoen euro begroot, maar liepen uiteindelijk op tot 120 miljoen. Bij de uitbesteding van de contracten werd geen gebruik gemaakt van openbare aanbestedingen. Volgens twee onderzoeken was er daardoor bij de uitbesteding maar weinig transparantie en werden de contracten vooral gegund aan bedrijven die worden gecontroleerd door zakenlui of politici die nauw verbonden zijn met de hodoxe kerkleiding. Zo werd een contract afgesloten ter waarde van 21 miljoen euro met het bedrijf Theda Mar. Het is niet alleen een van de grootste marmerleveranciers in Roemenië, maar ook eigendom van de voormalige burgemeester van Boekarest Adrian Videanu, die vanaf het begin een van de belangrijkste promotoren van het project was.

Een onderzoek van het nationale directoraat voor corruptiebestrijding bracht ernstige onregelmatigheden aan het licht en resulteerde uiteindelijk in het ontslag van de sociaal-democratische politicus Lazăr Neacșu uit de Algemene Raad van Boekarest en de Nationale Kerkvergadering, en het aftreden van de orthodoxe priester Aurel Mihai als vicaris van het aartsbisdom Boekarest.

Bron: Romenia Insider/Kipa-ApicWorld Record Academy