Mooiste dorpje van Wallonië ligt in de Condroz (video)

Het charmante Waalse dorpje Crupet met zijn smalle straatjes is ook een bedevaartsoord.
09/09/2021 - 11:58

Crupet, een deelgemeente van Assesse ten oosten van Yvoir in de provincie Namen, werd op 4 september door de kijkers van de Franstalige tv-zenderRTBf uitgeroepen tot mooiste dorp van Wallonië.

Het fraaie dorpje met zijn smalle straatjes staat bij onze zuiderburen bekend als bedevaartsoord en toeristische trekpleister vanwege de bijzondere grot naast de Sint-Martinuskerk, die jaarlijks door 10.000 mensen wordt bezocht. De grot die door engelen lijkt beschermd te worden, werd ingewijd op 12 juli 1903. Er worden verschillende heiligenlevens en vooral belangrijke momenten uit het leven vanSint-Antonius van Padua, waarvoor abbé Gerard een grote verering had, in levensgrote figuren uitgebeeld. Meest indrukwekkend is het imposante beeld van de duivel op het einde van de grot, die door Sint-Antonius lijkt weggejaagd te worden.

De merkwaardige grot tussen de kerk van Crupet en de voormalige pastorij (waar vandaag de toeristische dienst is gevestigd) was het levenswerk van pastoor Gerard, die in de periode van de opkomst van het socialisme hoopte hiermee de vroomheid van zijn gelovigen en hun band met de Kerk te versterken. Hij realiseerde de grot tussen 1900 en 1903, mee dankzij de hulp van verschillende parochianen die hem elke zondag bij de bouw kwamen helpen.

Een beetje lager in het dal ligt nog het kasteel Carondelet, dat ooit bewoond werd door Brusselse art-decoarchitect Adrien Blomme. Het dorpje vormt ook de ideale uitvalsbasis voor mooie wandelingen in de wijde omgeving, met onder meer een mooie en toegankelijke gemarkeerde wandeling van 6,7 kilometer. 

Bekijk de video.