‘De mooiste kunst heeft ook spirituele boodschap’ – Johan Tahon
Nog tot 3 juni loopt in Welden de tentoonstelling Jardin Gustave van de Vlaamse kunstenaar Johan Tahon. Tahon, geboren in Menen, woont en werkt in de streek en ziet er zijn driejarige zoontje Gustave opgroeien, naar wie hij de tentoonstelling vernoemt. Het intense contact tussen de kunstenaar en zijn zoon brengt een artistiek spel teweeg.
Net dat is van een groot belang voor Tahons werk.
De beelden en tekeningen van Johan Tahon zijn te zien in de kerk, in een ruimte in de dorpskern en in het omliggende landschap.
De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Danny Buyse, pastoor Patrick Derde en zijn parochieploeg. De kunstenaar en de priester hebben ongeveer dezelfde leeftijd (Tahon is 53, Derde is 54), maar verschillen op een belangrijk vlak: Patrick Derde is een priester met een open kijk op de wereld, die in deze tijden van leegloop zijn kerk vol krijgt. Johan Tahon kijkt liever naar binnen en houdt van verstilling in de rust van zijn atelier.
(Lees verder onder de afbeelding)
Pastoor Derde betrekt de oude onderwijzerswoning van Welden, waar geschiedenis en gezelligheid elkaar ontmoeten. De kunstenaar en de priester hadden er in de aanloop naar deze tentoonstelling een geanimeerd gesprek aan de keukentafel. Tahon vertelde tijdens dat gesprek onder meer dat het hem nog steeds verwondert hoe samen stil zijn zo’n groot spiritueel effect kan hebben. Tahon:
De mooiste kunst is voor mij die waar er ook een spirituele boodschap in aanwezig is en die op een of andere manier verwijst naar het goddelijke.
Van jongs af aan heb ik een soort godsverlangen in mij gevoeld. Het was bijna fysiek aanwezig. Ik ben er nog altijd mee bezig en het wordt steeds sterker. Mijn godsverlangen richt zich niet alleen tot het christelijke. In de kerk is ook mijn beeld Buraq te zien. Dat is het wonderlijke paard met vleugels waarop Mohammed ’s nachts rondreisde, een verwijzing naar de islam en vooral naar het soefisme. Als je de teksten van het soefisme en de christelijke mystieke teksten naast elkaar legt, zie je zo de gelijkenissen. Ik maakte in Bursa, in Turkije, ook iets prachtigs mee. Ik ging er naar een derwisjschool, die deel uitmaakt van het soefisme.
Wat daar gebeurde, was ongelooflijk, het ging door heel mijn lijf en ziel.
Op het tapijt tussen Turken zitten en de wind van de ronddraaiende derwisjen in je gezicht voelen, was magisch. Het raadsel van religie, het samenkomen van verschillende religies en het bewustzijn daarrond zijn dingen die mij bezighouden. Dat zal aan bod komen in de kerkruimte van Welden.
De tentoonstelling Jardin Gustave van Johan Tahon is nog tot 3 juni gratis te bezoeken in Welden.