Mooiste manuscripten Sint-Katharinaklooster online

De Nationale Bibliotheek in Israël digitaliseerde microfilms van 1.500 manuscripten uit het Sint-Katharinaklooster in Egypte.
27/12/2021 - 16:54
Het Sint-Catharinaklooster
Het Sint-Catharinaklooster © Wikipedia

De Nationale Bibliotheek van Israël in Jeruzalem heeft vlak voor Kerstmis aangekondigd dat ze haar collectie van zo'n 1.600 christelijke manuscripten, samen met tientallen foto's en zeldzame filmbeelden van het Sint-Katharinaklooster op het Sinaï-schiereiland in Egypte heeft gedigitaliseerd. Zij zijn voortaan online en vrij toegankelijk via de website van het museum. 

Het Sint-Katharinaklooster werd tussen 548 en 565 gesticht aan de voet van de berg Sinaï, vlakbij de plek waar Mozes volgens de oudtestamentische overlevering de Tien Geboden ontving. Het is een van de oudste nog altijd bewoonde christelijke kloosters ter wereld en beschikt over de oudste werkende bibliotheek ter wereld. In 2018 werd ook in het klooster zelf al gestart met de digitalisering van de circa 4.500 manuscripten van de kloosterbibliotheek, te beginnen met 1.100 in het Oud-Syrisch of Arabisch. Dat project wordt uitgevoerd door de non-profitonderzoeksorganisatie Early Manuscripts Electronic Library (EMEL), in samenwerking met het Sint-Katherinaklooster en de bibliotheek van de University of California (UCLA) in Los Angeles.

Digitalisering noodzakelijk

Bij het project van de Nationale Bibliotheek van Israël zijn de microfilms gedigitaliseerd die Israëlische wetenschappers, tijdens de bezetting van de Sinaï met de toestemming van de Grieks-orthodoxe aartsbisschop, hebben gemaakt van 1.600 manuscripten uit de kloosterbib. Volgens een verantwoordelijke van de Nationale Bibliotheek was de digitalisering noodzakelijk omdat men de voorbije jaren had gemerkt dat de kwaliteit van de microfilms snel achteruit ging. De onlinecollectie bevat ook tientallen foto's van het klooster en zijn omgeving, gemaakt door Israëlische fotografen kort nadat de Sinaï werd bezet tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967, evenals recentelijk opgedoken zeldzame kleurenbeelden gemaakt door Jacques Soussana, een cameraman, fotograaf en voormalig bibliotheekmedewerker. 

Bekijk een eerste selectie van de manuscripten en foto's van het Sint-Katharinaklooster op de website van de National Library of Israël.

Bron: Arutz Sheva - Israel National News