Moord op 4.000 Roma-zigeuners tijdens WO II herdacht

De groep zigeuners werd precies 75 jaar geleden op één dag geliquideerd in het nazikamp van Auschwitz.
02/08/2019 - 11:34
Herdenking van Youth for Peace van de slachtoffers van de Holocaust
Herdenking van Youth for Peace van de slachtoffers van de Holocaust © Sant'Egidio

In aanwezigheid van overlevenden van de Holocaust, Roma uit heel Europa, Poolse ambtenaren en buitenlandse diplomaten wordt vandaag herdacht dat de laatste groep van Roma – voornamelijk vrouwen en kinderen - 75 jaar geleden werd uitgeroeid in het voormalige concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau. Daarom wordt op deze dag jaarlijks de Herdenkingsdag van de Romagenocide gehouden.

Op 2 augustus 1944 werden de 4.000 Roma van de Zigeunerafdeling van Auschwitz-Birkenau op één dag in de gaskamers geliquideerd. 

In een boodschap naar aanleiding van deze herdenking schrijft de Raad van Europa: De liquidatie van het zigeunerkamp op 2 augustus 1944 was een bijzonder obscuur hoofdstuk van de Roma-holocaust. Het was een poging van het naziregime en al diegenen die het steunden om de Roma uit heel Europa uit te roeien. Thorbjørn Jagland, de secretaris-generaal van de Raad van Europa, herinnert eraan dat de gruwelen van de Roma-holocaust onmiskenbaar deel uitmaken van onze geschiedenis. Maar Europa heeft de ogen lange tijd gesloten voor wat er is gebeurd. 

Volgens historici werden er tijdens de Tweede Wereldoorlog een half miljoen Roma omgebracht.

Actie van Youth for Peace

Ook de gemeenschap van Sant'Egidio, die nauw begaan is met Roma en Sinti, roept op om deze geschiedenis van minachting en vervolging van deze bevolkingsgroep niet te vergeten. Sant'Egidio herdacht de genocide van de Roma al eerder op 20 juli. Toen legden studenten van de Youth for Peace-beweging uit heel Europa kransen neer op grafstenen, waaronder ook van Roma en Sinti. Volgens Sant’Egidio moet deze herdenking aansporen om ons te blijven inzetten voor de integratie van Roma in onze samenleving. Vooral op het vlak van het onderwijs, de gezondheidszorg en de tewerkstelling blijft er ook vandaag nog een lange weg af te leggen.

De gebeurtenissen moeten ons ook waarschuwen voor de gevolgen van achterstelling en aansporing tot haat tegen bepaalde bevolkingsgroepen.

Bron: SIR