Moordenaar van Gandhi geëerd als nationale held

De moordenaar van Mahatma Gandhi wordt in bepaalde hindoenationalistische kringen in India nog altijd als een held des vaderlands gehuldigd.
18/01/2021 - 13:07
Mahatma Gandhi
Mahatma Gandhi © Wikipedia

De hindoenationalistische beweging Hindu Mahasabha heeft in de stad Gwalior, ten zuiden van Dehli, een cultureel centrum en een bibliotheek ingehuldigd die toegewijd zijn aan Nathuram Godse. Dat is de nationalist die Mahatma Gandhi op 30 januari 1948 heeft vermoord. In 1949 werd hij voor die moord ter dood veroordeeld en opgehangen.

Devendra Pandey, de 53-jarige secretaris van de hindoebeweging, noemde bij de inhuldiging dit eerherstel meer dan verdiend, omdat hij met de moord India als hindoestaat heeft verdedigd en ervan overtuigd was dat de miljoenen moslims in het land naar Pakistan moesten verhuizen: Godse beschouwde Gandhi als zijn vader. Deze moord moet hem dus ontzettend veel pijn hebben gedaan. Maar hij had een heel reële reden. Godse kwam in actie omdat Gandhi India had verraden. Daarmee doelt Pandey op Gandhi's visie van een seculier India met gelijke rechten voor alle religies.

Volgens de Britse krantThe Guardian illustreert de inhuldiging hoe de Bharatiya Janata Partij (BJP) van premier Narendra Modi sinds zij in 2014 aan de macht kwam het seculiere karakter van India almaar meer heeft uitgehold. Sindsdien heeft zij consequent een hindoenationalistische agenda doorgevoerd met als hoofddoel van India een hindoestaat te maken. De Hindu Mahasabha-beweging, waartoe Godse behoorde en die naar schatting nog altijd 750.000 leden heeft in heel India, heeft verschillende beelden van de Gandhi-moordenaar opgericht en proberen op vele plaatsen tempels zijn naam te laten dragen.

Bron: The Guardian