Mortsel herontdekt zwarte pruimentaart bij begin vasten

Oude, lokale recepten en eetgewoonten worden steeds meer herontdekt en in ere hersteld. Mortsel wil de zwarte pruimentaart opnieuw lanceren.
08/02/2024 - 11:40
Zwarte pruimentaart op vette dinsdag zou een lokaal gebruik geweest zijn in Mortsel
Zwarte pruimentaart op vette dinsdag zou een lokaal gebruik geweest zijn in Mortsel © CC Kate Hopkins via Flickr

Burgerinitiatief 'Mortsel weer (h)eerlijk thuis!' wil oude gerechten met een verhaal weer onder de aandacht te brengen, 'zoals het eten van pruimentaartjes op Aswoensdag', vertelt initiatiefnemer Dirk Brentjens aan Gazet van Antwerpen. De zwarte pruimen zouden verwijzen naar het askruisje op Aswoensdag.

Toch wat vreemd: taart op een van de vastendagen van de veertigdagentijd

De oorsprong van het gebruik gaat terug tot de zestiende en zeventiende eeuw, ontdekte de initiatiefnemer. Misschien werden die taarten toen toch eerder gebakken op vette dinsdag, de dag voor Aswoensdag. 'Dan vieren we het einde van carnaval, het feest van de zotheid, de spot en de uitbundigheid,' legt Brentjens uit. 

Marc Drexeler van het burgerinitiatief deed een oproep op sociale media naar oude recepten van de Mortselse carnavalstaarten of 'Lobbeskoeken', genoemd naar de voormalige carnavalsvereniging. 

Bakker Pieter Michielsen van bakkerij Michielsen dook in de familiearchieven en kwam met een nieuwe creatie: een hoed van bladerdeeg met amandeldeeg en abrikozenjam. Alleen jammer dat hij geen zwarte pruimen gebruikte. 

Oproep: welke lokale eettradities op vette dinsdag of Aswoensdag ken jij? Laat het ons weten via contact@kerknet.be of een reactie onderaan de pagina.

Bronnen: GvA - Mensen zijn Media