Moskou: Constantinopel schuldig aan katholiek-orthodoxe problemen

Metropoliet Hilarion verwijt oecumenisch patriarch Bartholomeüs zijn ‘erevoorzitterschap’ van de orthodoxe Kerk op te blazen tot pauselijke macht.
18/07/2021 - 12:00

De leiding van de Russisch-orthodoxe Kerk heeft opnieuw scherpe kritiek geuit op de oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeüs en hem de schuld gegeven van veel problemen in de katholiek-orthodoxe dialoog. Bartholomeüs probeert volgens hem zijn ‘erevoorzitterschap van de orthodoxe Kerk’ op te blazen en het te begiftigen met pauselijke macht, zoals die bestaat in de rooms-katholieke Kerk, verklaarde metropoliet Hilarion (Alfeyev), verantwoordelijk voor de buitenlandse relaties van het Russisch-orthodoxe patriarchaat in Moskou, in een interview dat afgelopen donderdag door het patriarchaat zelf werd gepubliceerd. Deze door Constantinopel ingeslagen weg heeft volgens hem zowel geleid tot verdeeldheid binnen de orthodoxe wereld als tot het feit dat de orthodox-katholieke dialoog feitelijk in een impasse is geraakt.

Probleem

In de orthodoxie is er nooit één hoofd geweest voor alle gelovigen, argumenteert Hilarion. Volgens hem kan de patriarch van Constantinopel de Russisch-orthodoxe Kerk niet vertegenwoordigen maar net zomin alle andere orthodoxe kerken die het niet eens zijn met zijn beleid. Bartholomeüs I spreekt dus alleen voor de kerken die hem daartoe gemachtigd hebben. En dat is nog veel minder dan de helft van de orthodoxe gelovigen, slechts een klein deel van hen. Dat is dus een probleem, beweert de metropoliet.

Twistappel Oekraïne

De Russisch-orthodoxe Kerk heeft in 2018 gebroken met het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel, nadat patriarch Bartholomëus de oprichting van een autocefale Oekraïens-orthodoxe Kerk had gesteund. Als gevolg daarvan schrapte patriarch Kirill van Moskou de naam Bartholomeüs uit de liturgie. Hij beschouwt de nieuwe autocefale Kerk als een bedreiging voor de orthodoxe Kerk in het zuidelijke buurland, die aan hem onderworpen is. Kirill beëindigde ook zijn samenwerking met alle andere orthodoxe kerken die de autocefale Oekraïens-orthodoxe Kerk Oekraïne hebben erkend.

Bron: KathPress