Moskou: relaties met het Vaticaan zakken naar het vriespunt

Metropoliet Antony, de buitenlandverantwoordelijke van het patriarchaat van Moskou, pikt de kritische uitspraken van paus Franciscus niet.
03/10/2022 - 13:54
Metropoliet Antony van Volokolamsk
Metropoliet Antony van Volokolamsk © ROC

Volgens het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou zijn de relaties met het Vaticaan door meningsverschillen over de Russische invasie in Oekraïne bijna tot onder het vriespunt gedaald. Momenteel is elke vorm van gesprek bevroren. Dat heeft de buitenlandverantwoordelijke van het patriarchaat van Moskou, metropoliet Antony van Volokolamsk, op de Russische tv-zender Rossiya 24 gezegd. 

De metropoliet vertelde dat uitspraken van paus Franciscus, die afgelopen weekend de Russische president Vladmir Poetin nog opriep tot een staakt-het-vuren en de annexatie van de Oekraïense gebieden als strijdig met het internationale recht bestempelde, maar ook van diens naaste medewerkers allerminst bijdragen tot een klimaat waarin een ontmoeting van patriarch Kirill van Moskou met de paus zou mogelijk zijn. 

Antony had eerder al forse kritiek geleverd op de paus omdat die naar zijn zeggen een karikatuur had gemaakt van de welwillendheid van patriarch Kirill, door hem voor te stellen als een acoliet van president Poetin. Mede daardoor werd de eerder al vergevorderde voorbereiding gestopt van een ontmoeting tussen paus en patriarch.  

Bron: Kathpress.at