Moskou richt schismatieke kerkstructuur op

De Heilige Synode van het Russisch-ortrhodoxe patriarchaat heeft de oprichting van een exarchaat in Afrika goedgekeurd.
02/01/2022 - 09:30
De Sint-Basiliuskathedraal in Moskou
De Sint-Basiliuskathedraal in Moskou © Wikipedia

De Heilige Synode van het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou heeft een resolutie goedgekeurd voor de oprichting van twee bisdommen en een exarchaat in Afrika. Tegelijk gaf het de goedkeuring aan 102 geestelijken van het patriarchaat van Alexandrië uit acht Afrikaanse landen om deel uit te maken van de nieuwe kerkstructuur. De oprichting is een opmerkelijke demarche, omdat het onder meer nog bij de oprichting van de autocefale Oekraïens-orthodoxe Kerk die heropgerichte structuur als schismatiek had bestempeld. Dit keer richtte Moskou echter zelf een schismatieke structuur op, op het grondgebied van het patriarchaat van Alexandrië. Aartsbisschop Leonid Gorbatsjov van Jerevan en Armenië komt aan het hoofd van het nieuwe exarchaat in Afrika. 

Het patriarchaat is Moskou meldt: Niet minder dan honderd parochies van het patriarchaat van Alexandrië, onder leiding van hun rectoren, wensten zich aan te sluiten bij de Russisch-orthodoxe Kerk. De oprichting van de nieuwe structuur zou een vergeldingsactie omdat patriarch Theodorus van Alexandrië tijdens de liturgie op 8 november 2019 de naam had vermeld van het hoofd van de autocefale orthodoxe Kerk van Oekraïne. 

Experts orthodoxie spreken over een ernstige koerswijziging bij Moskou, dat in het verleden de structuren en jurisdictie van de bestaande orthodoxe patriarchaten respecteerde. De ingreep maakt wellicht ook duidelijk dat Moskou beseft dat het de oprichting van de autocefale Kerk in Oekraïne niet meer ongedaan kan maken. 

Bron: ROC/DF News