Museum M in Leuven verwerft uniek Mariabeeld

Het museum M Leuven verwelkomde gisteren het achttiende erkende topstuk in zijn collectie.
29/09/2021 - 12:34

In hetMuseum M in Leuven werd dinsdagnamiddag een uniek beeld uit de Vlaamse topstukkencollectie voorgesteld. Daarvoor reisde minister minister van Cultuur Jan Jambon speciaal naar de universiteitsstad om het beeld er in aanwezigheid van burgemeester Mohammed Ridouani en schepen van Cultuur Denise Vandevoort te onthullen. Het werk behoorde jarenlang tot de privécollectie van Adolphe Stoclet. Het kan nu eindelijk getoond worden aan het publiek.

Het gaat om een uniek Mariabeeld dat dateert uit de vroege 13de eeuw. Het is wellicht afkomstig uit Verona. Het beeld is vervaardigd uit marmo rosso di Verona, een soort kalksteen die eigen is aan de Noord-Italiaanse regio. Het topstuk wordt in langdurige bewaring gegeven aan het museum in Leuven. Volgens cultuurschepen Vandevoort betekent het een bijzondere verrijking van de rijke collectie laatmiddeleeuwse sculpturen uit de Nederlanden die tentoongesteld is in het museum.

Het beeld is uitzonderlijk omdat er in de Vlaamse collecties geen enkel beeld is waarop Maria op die manier staat afgebeeld. Bovendien gaat het om een kwalitatief hoogwaardige artistieke uitvoering. Kenners gaan ervan uit dat het werd gemaakt door deVeronese beeldhouwer Brioloto de Balneo, die onder meer bekend is van het fraaierosetraam van de San Zenobasiliekin Verona.

De Belgisch spoorwegbouwkundige en kunstverzamelaar Adolphe Stoclet, die behoorde tot een rijke Belgische bankiersfamilie, slaagde er 1923 in om het beeld aan te kopen in Italië. We zijn verheugd het topstuk in M te verwelkomen en zijn de Vlaamse Gemeenschap erg dankbaar voor deze langdurige bruikleen. Sinds de opstart van M 12 jaar geleden, profileert het museum zich steeds sterker als een kenniscentrum van middeleeuwse beeldhouwkunst, ook internationaal, zegt Denise Vandevoort, voorzitter van de raad van bestuur van M en Leuvens schepen van Cultuur.

De madonna uit Verona van M Leuven
De madonna uit Verona van M Leuven © Museum M Leuven