Museum M verwerft unieke 15de-eeuwse tekening

De ‘Bezwijming’ was al langdurig in bruikleen bij M en werd er met Van der Weydens ‘Triptiek van de Zeven Sacramenten’ getoond.
03/10/2023 - 14:27
‘De Bezwijming van de H. Maagd en twee Maria’s’
‘De Bezwijming van de H. Maagd en twee Maria’s’ © Museum M

Het Museum M in Leuven heeft De Bezwijming van de H. Maagd en twee Maria’s, een unieke 15de-eeuwse tekening uit de omgeving van Rogier van der Weyden, op de kop kunnen tikken. Het is de eerste 15de-eeuwse tekening van het prenten- en tekeningenkabinet van Museum M Leuven.

Volgens Marjan Debaene, conservator Oude Kunst, zijn er wereldwijd slechts een 600-tal 15de-eeuwse tekeningen uit de Zuidelijke Nederlanden bekend, waarvan de meerderheid een onderdeel is van buitenlandse museumcollecties. ‘Wij zijn dan ook bijzonder opgetogen om deze tekening in onze collectie op te nemen.’ 

De tekening was van 2011 tot 2017 al in langdurige bruikleen bij M. Vanaf 2024 wordt ze een vast onderdeel van de tentoongestelde collectie in het museum.

Rogier van der Weyden had een sterke band met Leuven. De schilder uit Doornik werkte in de stad onder meer voor de voormalige kapel van O.L.V-van-Ginderbuiten aan de Tiensepoort en voor de Sint-Pieterskerk. ‘Een tekening uit zijn omgeving vormt een bijzonder waardevolle aanvulling op de stedelijke museumcollectie in beheer van M’, aldus Bert Cornillie, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M Leuven. 

De tekening, gemaakt met penseel, bruine inkt en houtskool, toont de bezwijming van de heilige Maagd. Ze wordt ondersteund door Johannes en twee Maria’s vervolledigen het tafereel. Hetzelfde motief komt voor in Rogier van der Weydens Triptiek van de Zeven Sacramenten, onderdeel van de collectie van het KMSKA én tussen 2009 en 2022 in bruikleen bij M Leuven. De houding van de bezwijmende Maagd en Johannes, de gezichtsuitdrukkingen en de gedrapeerde kleding zijn quasi identiek weergegeven.

Bron: Museum M