Mysterieuze (christelijke?) ondergrondse stad ontdekt in Turkije

Het complex was wellicht groter dan 400.000 vierkante meter en daarom groot genoeg om tussen de 60.000 en 70.000 mensen te huisvesten.
19/05/2022 - 16:47

Archeologen hebben in het zuidoosten van Turkije een enorme ondergrondse stad opgegraven, die bijna 2.000 jaar geleden werd gebouwd. Artefacten die in de ondergrond werden teruggevonden - inclusief munten uit het Romeinse tijdperk en olielampen – doen vermoeden dat het ondergrondse complex ergens in de 2de of 3de eeuw na Christus werd gebouwd. Volgens de onderzoekers kon het ondergrondse complex mogelijkerwijze aan 70.000 mensen onderdak bieden. 

De geschiedenis van Midyat gaat terug tot de Hurriërs (of Choerrieten, leefden vanaf ongeveer 2500 v.C. in het noorden van Mesopotamië)  in het 3de millennium. Assyrische tabletten uit de 9de eeuw voor Christus verwijzen naar Midyat als Matiate of stad van grotten vanwege de grotten op 3 km afstand van de stad, waar de vroegste bewoners woonden. Door de eeuwen heen maakte Midyat deel uit van vele rijken, onder meer de Mitanniërs, Assyriërs, Armeniërs, Perzen, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Abbasieden, Seltsjoeken en Ottomanen.

Lees verder onder de foto.

De grotten onder Midyat
De grotten onder Midyat © Gani Tarkan@Instagram

De eerste ondergrondse kamers van het oude complex werden ongeveer twee jaar geleden gevonden tijdens een project om historische straten en huizen in het Midyat-district van de provincie Mardin schoon te maken en te conserveren. Werknemers aan het project ontdekten eerst een kalkstenen grot en vervolgens een doorgang naar de rest van de verborgen stad, zegt Gani Tarkan, de directeur van het Mardin Museum en het hoofd van de opgravingen. 

De archeologen sluiten niet uit dat de ontdekte beschermde ruimte door christenen werd gebruikt om aan de Romeinse vervolging te ontsnappen.

Volgens Gani Tarkan was het bij de lokale bevolking al langer bekend dat er grotten onder Midyat waren. Maar niemand kon vermoeden dat er hier een hele ondergrondse stad was met verbindingsgangen, waterputten, graansilo's, kamers van huizen en gebedshuizen, onder meer een christelijke kerk en een grote hal met een Davidster op de muur, die een joodse synagoge lijkt te zijn.

Bron: Live Science

Lees het artikel van Live Science