Na eeuwen opnieuw wijnbouw op abdijsite Keizersberg

Met de aanleg van een wijngaard op de flanken van de abdijsite van Keizersberg wordt opnieuw aangeknoopt bij een middeleeuwse traditie.
07/12/2016 - 10:57

De gemeenteraad van Leuven heeft maandagavond groen licht gegeven aan het voorstel van de bvba Daems&Zn om een wijngaard aan te leggen op de zuidflank van de abdijsite van de Keizersberg. Het project van de toonwijngaard moet niet alleen belangstellenden lokken, maar is ook educatief. Het knoopt ook aan bij een eeuwenoude traditie, want ook in de middeleeuwen was er daar al een wijngaard.

De abdij Keizersberg zelf is niet bij het project betrokken. De tuin werd in 2007 voor honderd jaar verhuurd aan de stad Leuven. Maar in het contract is wel bepaald dat wij op de hoogte worden gesteld van de bestemming en dat wij daar principieel goedkeuring voor geven, klinkt het vanuit de abdij.

De stad Leuven heeft dat voorlopig nog niet gedaan. Maar de abdij is in principe niet tegen het project gekant omdat de stilte wel wordt gerespecteerd. Maar onze abdij is niet rechtstreeks betrokken bij het initiatief van Daems om de historische traditie van wijnbouw op deze locatie in ere te herstellen.

Bron: Deredactie.be/Het Nieuwsblad