Namen kandidaat-aartsbisschop van Cyprus bekend

De orthodoxe inwoners van Cyprus hebben de kans gekregen om een opvolger van de Cypriotische aartsbisschop Chrysostomos II voor te dragen.
20/12/2022 - 10:00
Aartsbisschop Chrysostomos II Demetriou van Cyprus
Aartsbisschop Chrysostomos II Demetriou van Cyprus © Wikipedia

De orthodoxe Kerk van Cyprus heeft bekendgemaakt dat metropoliet Athanasios van Limassol, de huidige interim-leider (locum tenens) van de Kerk metropoliet Georgios van Paphos en metropoliet Isaiah van Tamasos worden voorgedragen als kandidaat-aartsbisschop en opvolger van Chrysostomos II. Zij kregen bij de stemming van alle volwassen orthodoxe christenen die ten minste een jaar op Cyprus hadden gewoond de meeste  voorkeurstemmen en worden nu weerhouden voor de volgende stemronde. Daarin zal de Heilige Synodevan de Kerk de uiteindelijk opvolger zal kiezen. Voorafgaand kunnen nog tot woensdag klachten of eventuele bezwaren ingediend worden. 

De 16 leden tellende synode zal naar verwachting in de dagen na Kerstmis - de orthodoxe Cyprioten vieren het kerstfeest, in tegenstelling tot de meeste orthodoxe christenen op dezelfde datum als katholieken en protestanten - tijdens een geheime stemming het nieuwe hoofd van de kerk met absolute meerderheid van stemmen verkiezen.

Bron: Kathpress.at