Napolitanen hoopvol: bloed van Sint-Januarius is vloeibaar

Aartsbisschop Domenico Battaglia van Napels opende op 30 april de kluis met de relikwie van het bloed van Sint Januarius.
05/05/2022 - 12:58
De relikiwie van Sint Januarius
De relikiwie van Sint Januarius © Vatican Media

Veel Napolitanen verzamelden zich afgelopen zaterdag in de vooravond in de kathedraal van Napels om te zien of het bloed van Sint-Januarius vloeibaar zou worden. Dit keer was het tegen de achtergrond van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne, die zich ook naar andere landen dreigt uit te breiden, toch bang afwachten. Sint-Januarius, de patroonheilige van Napels, was een bisschop uit de derde eeuw. Hij zou de marteldood gestorven zijn tijdens de christenvervolging van keizer Diocletianus.

Volgens de plaatselijke overlevering betekent het niet vloeibaar worden van het bloed de aankondiging van oorlog, hongersnood, ziekte of andere rampspoed. Gelukkig kon aartsbisschop Domenico Battaglia iedereen geruststellen. Tijdens de eucharistieviering ter gelegenheid van de uitstalling van de relikwie herinnerde hij aan de trouw van Sint-Januarius aan het Evangelie, door de navolging van Jezus tot en met het martelaarschap. De aartsbisschop veroordeelde het geweld waarvan hij getuige is sinds zijn aantreden in 2020: Ik heb al te veel jonge moeders moeten troosten die getekend werden door de ongekende pijn van het verlies van hun kind, dat gestorven was zonder dat zij daaraan iets hadden kunnen doen. 

Aartsbisschop Battaglia vroeg Sint-Januarius' voorspraak om niet alleen het geweld in zijn aartsbisdom te stoppen, maar ook om een einde te maken aan het bloed dat nog vloeitin de oorlog in Oekraïne.

Na de eucharistieviering werden de buste van Sint-Januarius en de ampullen met het bloed van de heilige in de traditionele processie door de smalle straatjes van Napels gedragen van de kathedraal naar de basiliek van Sint-Clara.

Bron: National Catholic Register