Nathalie Becquart ‘een van de 50 meest invloedrijke vrouwen’

Het magazine ‘Forbes’ prijst de Franse zuster, die secretaris is van de bisschoppensynode en daarmee de vrouw met de hoogste post in het Vaticaan.
14/01/2024 - 07:52

De Franse zuster Nathalie Becquart (54) is volgens Forbes een van de vijftig meest invloedrijke vrouwen ter wereld.  Het toonaangevende Amerikaanse zakentijdschrift stelde voor het derde opeenvolgende jaar een top-50 op van vrouwen boven de 50 die het afgelopen jaar het verschil maakten op het vlak van wetenschap, religie, mode en financiën. Het magazine benadrukt de invloed van Becquart als secretaris van de bisschoppensynode.

Becquart kwam op de voorgrond toen ze als verantwoordelijke voor jongeren- en roepingenpastoraal in Frankrijk mee de jongerensynode van 2018 voorbereidde. ‘Achteraf bekeken was dat mijn eerste praktijkervaring van synodaliteit’, vertelde Becquart in augustus 2023 in een interview met Lieve Wouters voor Kerk& Leven. ‘De jongeren leerden me dat participatie voor hen essentieel is. Begeleiding is nodig, maar zonder te bemoederen of beleren.

Als je jongeren wil meekrijgen, moet je hen het heft in handen geven.

Het is geen toeval dat de Kerk haast overal ter wereld een breuk ervaart met jongeren. Wat jongeren verlangen – en wie niet, eigenlijk? – is een broederlijke kerk, in de lijn van een familie. Jongeren voelen dat des te meer aan, door hun natuurlijke band met Christus, die ook een jongvolwassene was tijdens zijn openbaar leven.’


Eenheid is geen uniformiteit

Na de jongerensynode ging Becquart zich in Boston specialiseren in synodaliteit. ‘Van daaruit ontwikkelde ik een methodologie die ons vandaag goed van pas komt. Synodaliteit leer je al doende. Je moet ze beleven. (...) We moeten leren dat er verschil mag zijn in de Kerk. Eenheid hoeft geen uniformiteit te zijn. De Geest kan tegenstellingen overstijgen zonder ze uit te vlakken, zodat we toch een gezamenlijke weg kunnen vinden. Makkelijk is het zeker niet, maar je neemt je missie als christen niet op voor de fun. Als we erin slagen om het ‘met stijl oneens’ te zijn met elkaar, dan kan dit een krachtig teken zijn aan de Europese samenleving, die ook sterk gepolariseerd is en vernieuwing nodig heeft.’